Gyermekbénulás-járványt hirdettek a Gázai övezetben

járvány
július 30., 17:06

Hétfőn a gázai egészségügyi minisztérium gyermekbénulás-járványt hirdetett, miután a vírust megtalálták a szennyvízből vett mintákban. Emberi megbetegedést még nem regisztráltak, de az Egészségügyi Világszervezet szerint valószínűség már megfertőződhettek emberek, viszont az esetek felderítése nehéz lehet, mivel a potenciálisan halálos betegség legtöbb esete tünetmentes. A WHO szóvivője szerint fennáll a kockázata annak, hogy a vírus továbbterjed, ami visszaesést jelentene a globális erőfeszítésekben.

A gyermekbénulásos esetek 1988 óta világszerte 99 százalékkal csökkentek a tömeges oltási kampányok miatt, és a cél a betegség teljes felszámolása. Ez egy nagyon fertőző vírus, ami behatolhat az idegrendszerbe, és kisgyerekeknél bénulást vagy halált okozhat.

A WHO szerint a gyermekbénulás már csak Pakisztánban és Afganisztánban terjed járványként, de még mindig több mint 30 ország szerepel a járványkitörések listáján, köztük a Gázai övezet szomszédai, Egyiptom és Izrael. Minden országot fenyeget a gyermekbénulás visszatérésének veszélye, ha a járványkitöréseket nem fékezik meg tömeges védőoltásokkal.

A WHO több mint egymillió adag, gázai gyerekeknek szánt oltóanyagot küldött, és a Gázában hadműveletet folytató izraeli hadsereg a múlt héten közölte: gyermekbénulás elleni védőoltásokat ad az ottani katonáknak.

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban felállított sátrakban élő palesztin menekültek 2024. június 4-én.
photo_camera A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban felállított sátrakban élő palesztin menekültek 2024. június 4-én. Fotó: Eyad Baba/AFP

James Elder, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének szóvivője szerint a több mint 9 hónapja tartó háború miatt a gyermekbénulás elleni védőoltások aránya 99-ről 89 százalékra csökkent, mert a humanitárius szervezetek csak korlátozottan jutnak be Gázába. A tömeges kitelepítés, az egészségügyi infrastruktúra megtizedelése, a bizonytalan működési környezet sokkal nehezebbé teszi az oltások elvégzését, így egyre több gyerek válik veszélyeztetetté – mondta.

Izrael – ami ellenőrzi a Gázába érkező árukat és felelős a Gázán belüli segélykonvojok biztonsági engedélyének megadásáért – az ENSZ tehetetlenségét okolja a segélyek késedelméért. (Reuters)

Kiemelt videóink