J. Gábor kiutalta magának az ösztöndíjakat

bűnügy
augusztus 05., 14:15

Egy budapesti egyetem feljelentése alapján ismeretlen elkövető ellen indítottak eljárást a BRFK nyomozói.

Lenyúlta az ösztöndíjakat

Az elkövető az egyetem hallgatóinak küldött adathalász üzenettel megszerezte több Neptun-fiók belépési adatát, azokkal február 14. és március 13. között belépett több oktató és közel száz hallgató felhasználói fiókjába.

A hacker hozzáfért az érintettek személyes adataihoz, 51 hallgató esetében pedig módosította az ösztöndíj kiutalásához szükséges bankszámlaszámokat. Az egyetem az ösztöndíjak folyósításakor két ösztöndíjat utalt át a csaló által megadott számlára 160 ezer, illetve 152 ezer forint összegben, de a többi hallgatónál az utalások meghiúsultak. Az elkövető a tranzakciók után visszaállította az eredeti számlaszámokat alapértelmezettnek.

Ugyanezzel a módszerrel egy másik fővárosi egyetem 43 hallgatójának fiókjába lépett be február 10. és február 11. között, ahol szintén módosította az ösztöndíj kifizetéséhez megadott bankszámlaszámokat. Ebben az esetben március 8-án 35 esetben zárult sikertelenül a tranzakció a fiókokban átírt, a hacker által használt külföldi számlaszámra, de az egyik magyar számlaszámra 64 ezer forint értékben sikeres volt az utalás. A meg nem valósult tranzakciók összege a két egyetemnél több mint 4 millió forint volt.

Átírta a saját jegyeit is

A Neptun rendszerbe a csaló a bankszámlaszámokat egy magyar és több külföldi számlaszámára cserélte, köztük olyanra, amit a nyomozás adatai szerint egy fizetési számlaszámokat árusító oldalon vásárolt. A férfi a pénzügyi módosítások mellett több oktató fiókadatát is megszerezte, majd azokat felhasználva saját, és az egyik ismerősének az érdemjegyét módosította.

Elfogták

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya azonosította a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható J. Gábort, akit a rendőrök május 6-án budapesti otthonában elfogtak. A nyomozók számítógépet, adathordozókat, mobilokat, belső adattárat, tabletet, egy gáz-riasztófegyvert, laptopot, más nevére kiállított (köztük körözött) magyar okmányokat és egy univerzális rádiófrekvenciás eszközt is lefoglaltak.

A lefoglalt számítógépen a rendőrök egy olyan videót is találtak, amin a hacker maga magyarázza el, hogy milyen módszerrel jutott hozzá hallgatótársai belépési adataihoz, és milyen szoftvert használt az adathalászathoz.

link Forrás

A nyomozás során felmerült annak a gyanúja is, hogy a férfi más magyar és külföldi felsőoktatási intézmények informatikai rendszereiben is hasonló bűncselekményekre készülhetett.

J. Gábort a nyomozó hatóság üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és csalás kísérlet miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd letartóztatták. (police.hu)

Kiemelt videóink