Már hivatalosan is éhínség pusztít Szudánban

külföld
augusztus 05., 12:20

Egyre súlyosabb a humanitárius katasztrófa Szudánban. Az Unicef közleménye szerint a több mint 15 hónapja tartó szudáni háború következtében már hivatalosan is éhínség pusztít egy több százezer embernek otthont adó észak-darfúri menekülttáborban. Ez azt jelenti, hogy az emberek – köztük sok gyerek – olyan súlyosan alultápláltak, hogy vagy éhen halnak, vagy végzetesen legyengülnek és már egy kisebb fertőzés is az életükbe kerül.

Az Éhínség Felülvizsgálati Bizottság (FRC) 20 éves fennállása óta most harmadik alkalommal állapított meg hivatalosan éhínséget a világban. Az elmúlt hét évben ilyen szintű éhezésről egyáltalán nem számoltak be. A helyzet kritikus Szudánban. Az előrejelzések szerint idén várhatóan 730 000 gyereket érint majd az alultápláltság legsúlyosabb formája.

Szudán fővárosában, Kartúmban április 15-én kezdődtek a harcok. Ehhez a következők vezettek: Szudánban 2019-ben elkergették Omar el-Basír diktátort. Ehhez civil tüntetők, valamint két hadsereg összefogása kellett. Egyikük a szudáni hivatalos hadsereg, a másik a Rapid Support Forces (RSF) nevű paramilitáris szervezet. A hadsereg a kartúmi politikai-gazdasági elithez áll közel. Az RSF-et el-Basír hozta létre a 2000-es évek elején, hogy a darfúri konfliktusban elvégezzék a piszkos munkát.

2019 óta Szudán folyamatos válságban van, több kormányváltás is volt. A civilek fokozatosan kiszorultak a hatalomból a fegyveresek kárára. Az ország de facto vezetője a katonaság főparancsnoka, Abdel-Fattah Burháni tábornok lett, helyettese pedig az RSF-et vezető Mohamed Hamdán Daglo, ismertebb nevén Hemedti. A hadsereg és az RSF, illetve Burháni és Hemedti között folyamatosan nőtt a feszültség, többek közt azért, mert az utóbbiak nem voltak hajlandóak betagozódni a „hivatalos” fegyveres erőkbe. Ez a feszültség robbantotta szét az ingatag szudáni békét április 15-én.

Kiemelt videóink