Villámsebességgel hagyta le a román minimálbér a magyart

gazdaság
augusztus 06., 10:44

Az vitán felül áll, hogy Magyarországon az elmúlt néhány évben arányaiban jelentős minimálbér-emelések történtek.

  • 2022-ben közel 20 százalékkal nőtt az összeg bruttó 200 ezer forintra.
  • Amit tavaly év elején 16 százalékkal,
  • majd decembertől egy hónappal előrehozva újabb 15 százalékkal emeltek.

Hogy ezek épp csak fedezni tudták az időszak elszálló inflációját, történetünk szempontjából kevésbé releváns, ám mégis megjegyzést érő információ.

A kötelező legkisebb fizetés emelésének mértékével akad egy másik probléma is. Nemcsak ahhoz volt kevés, hogy előrébb lépjen Magyarország az uniós rangsorban vagy a régióban, hanem ahhoz is, hogy versenyezni tudjon a keleti szomszédunkban történtekkel.

Az Eurostat a tagállamok minimálbéreit listázó adatsorát néhány nappal ezelőtt frissítette a második féléves állapotok szerint. Ez azért lényeges, mert Romániában pont júliustól lépett hatályba egy újabb minimálbér-emelés, ami alapjaiban ugyan már nem tudja átrajzolni a viszonyokat, de érdekes folyamatokról árulkodik.

Elhúztak mellettünk

A második féléves adatok szerint a magyar bruttó minimálbér 675,27 euró volt, a román ennél 10 százalékkal magasabb, 743,37 euró.

A magyar legkisebb fizetés 8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél, és ez azért 8, és nem 15, mert a forint évről évre egyre gyengébb az euróval szemben. Ez a különbség egyébként kifejezetten előnyére is lehet a magyar kormánynak, amikor külföldi befektetéseket próbál hazánkba csábítani. Itthon szólhat a propaganda a forintban lendületesnek tűnő minimálbér-emelésekről, míg euróban a vállalatvezérek azt konstatálhatják, hogy mennyire olcsó a magyar munkaerő.

Visszatérve a statisztikához, a román minimálbér egy év alatt majdnem 23 százalékkal lett magasabb, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt fél év második emelése történt július elsején. Ekkor 12, év elején pedig 10 százalékkal emelték a legkisebb fizetéseket a szomszédban.

link Forrás

A román minimálbér villámgyors emelkedésének eredményeként a magyar fizetés már nemcsak az uniós tagállami rangsorban, hanem a régió más országaihoz képest is teljesen leszakadt, miközben a 2010-es években még teljesen egy szinten volt a V4-es országok minimálbéreivel. Csak ugye azóta rengeteget romlott a forint, és a többi ország is látványos bérfelzárkóztatásba kezdett, aminek meglett a látható és cseppet sem kellemes eredménye.

link Forrás

Ha a nettót nézzük, akkor sem szebb a kép

Noha a bruttó fizetés is fontos információ, egy dolgozó szempontjából mégiscsak az az igazán lényeges, hogy mennyit kap kézhez a munkája után, és innen nézve sem sokkal jobb a kép.

Míg a román bruttó minimálbér már 10 százalékkal haladja meg a hazai legkisebb fizetést, nettóban csak 6 százalékos a különbség.

Forintra átszámolva ugyanis a magyar nettó minimálbér 177 400 forint, ezzel szemben a román minimálbéres dolgozó 188 376 forintot vihet haza július elsejétől.

A bruttó és a nettó differencia közötti eltérés magyarázata az eltérő adókulcsokban rejlik, hiszen Romániában valamivel jobban (38 százaléknyi adóval) terhelik a bruttó béreket, mint Magyarországon (33,5 százalék).

Utolsó előtti helyen

Az uniós rangsorban egy jelentős változás történt a második félévben: Románia a mostani emeléssel megelőzte Lettországot, ahol 700 euróért dolgoznak a minimálbéresek. Magyarország pedig maradt az utolsó előtti helyen Bulgária előtt.

Említésre méltó ugyanakkor, hogy Bulgária is a bérfelzárkózás útjára léphetett, hiszen idén közel 20 százalékkal nőtt a minimálbér az előző évi 9 százalékos emelés után. Ilyen tempóban két év alatt behozzák a jelenlegi magyar minimálbér szintjét.

A legmagasabb minimálbér továbbra is

  • Luxemburgban van, 2570 euró havonta,
  • Írországban 2146 euróért,
  • Hollandiában pedig 2134 euróért dolgoznak a minimálbéresek.
link Forrás
Kiemelt videóink