Drámai egészségügyi adat: 2016-ban még csak 252 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt, most már 910-nél járunk

Egészségügy
augusztus 14., 14:39

Tavaly év elejéhez képest közel 50 százalékkal nőtt a tartósan ellátatlan háziorvosi praxisok száma – írja a Válaszonline, megmutatva, hol hányan léptek ki a rendszerből.

Ezek szerint az országban a hónap elején 910 háziorvos hiányzott – ennyi volt a tartósan (legalább fél éve) betöltetlen praxisok száma.

De ami igazán riasztó, az az, hogy a hiányzó helyek egyre szaporodnak: 2016-ban még csak 252 ilyen szolgálat volt, tavaly augusztusban 659, idén januárban 826, most pedig 910 hiányzó háziorvosnál tartunk.

A cikk szerint 1,5 év alatt közel 50 százalékos volt a növekedés.

A lap szerint mostanra a korábban kedvezőbb helyzetben levő központi régióban is nagy a baj: a megyék között 2016-ban még 16. helyen álló főváros már a második az üres praxisok számát nézve, itt öt éve még tíznél kevesebb betöltetlen körzet volt, most 86 van.

Koronavírus elleni oltás előtt és után várakozó páciensek Csollák István háziorvos szirmabesenyői rendelőjében 2021. március 17-én.
photo_camera Koronavírus elleni oltás előtt és után várakozó páciensek Csollák István háziorvos szirmabesenyői rendelőjében 2021. március 17-én. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Azt írják, Takács Péter államtitkár megoldása az, hogy felülvizsgálják a praxisjogot, a szolgálatokat elveszik az önkormányzatoktól, és a járások alá rendezik, az egész folyamatért pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság felel.

A Magyar Orvosi Kamara tavaly februári adatsora szerint pont eggyel több 35 évnél fiatalabb háziorvos volt Magyarországon, mint 85 évnél idősebb, és a háziorvosok 40 százaléka betöltötte már a 65-öt. Ráadásul a megüresedő háziorvosi praxisokat szinte lehetetlen betölteni.

Kiemelt videóink