Délután háromkor döntenek a tűzijátékról

belföld
augusztus 20., 10:25

Reggel 7-kor kezdte meg a munkát a nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár, a testület vezetője.

Az operatív törzsben benne van a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a fővárosi kormányhivatal munkatársa is.

A rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket – így a tűzijátékra vonatkozót is – kora délután hozzák meg. Kovács Zoltán a Facebookon azt kérte, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. (Frissítés: napközben arról posztolt Kovács, hogy délután 3-kor hozzák meg a döntést, illetve hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a délutáni órákban több hullámban záporok, zivatarok érkeznek a fővárosba, az esti időjárás egyelőre még bizonytalan.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat első- illetve másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás illetve zivatar veszélye miatt. Budapestre mindkét esetben elsőfokú riasztás van érvényben.

Az operatív törzs 2022-ben lefújta a tűzijátékot az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése miatt, ám este nem volt vihar, majd Palkovics László miniszter két nappal később kirúgta az OMSZ két vezetőjét.

Azóta figyelnek oda ennyire a tűzijátékra, hogy 2006 augusztus 20-án este nagyon durva vihar csapott le a tűzijáték közben, melynek következtében meghalt öt ember.

A Gripenek már elhúztak

Kovács Zoltán arról is tájékoztatott, hogy a nemzeti ünnep a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással indult a Kossuth téren. Ennek során húzott el három Gripen is a Parlament fölött.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

10-18 óra között ingyen meg lehet nézni a Szent Koronát a Parlamentben, délután a Szent István Bazilikánál ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet lesz, este 9-től pedig tűzijáték, ha az időjárás engedi.

(Címlapi kép forrása: Kovács Zoltán Facebook-oldala)

Kiemelt videóink