Orbán Viktor alázós stílusban félredobta a könyvét, de azért kitüntetést adott a Pesti Srácok szerzőjének

POLITIKA
augusztus 23., 10:26

Még a nyaralása előtt, egy MCC feliratú kartondobozból szemezgetve véleményezte a neki ajánlott könyveket Orbán Viktor.

A könyvek több mint felét nem vitte magával, David Armitage: Polgárháborúk - Az eszmékben élő történelem című könyvét például azért, „mert nem készülünk polgárháborúra, ennek nem vesszük hasznát”, Szőcs Géza Összegyűjtött versek című kötete azért maradt, mert „ilyesmit csak otthont tud jól olvasni az ember”, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sorsáról a véleménye az volt, hogy „ez pszichologizálás, hagyjuk a végére", Michel Houellebecq Megsemmisülnije „barátságtalanul vastag, az ilyet az ember nem viszi magával”, Patrick J. Deneen Rezsimváltás – A posztliberális jövő felé című könyve pedig az előző alapján „nagyon bonyolult, ezt inkább hagyjuk őszre”.

És ott volt a kezében Mező Gábor A kultúra megszállása című kötete is, amit Orbán azzal rakott félre, hogy „Ezt átéltük, jobban tudjuk, mint a szerző".

link Forrás

Senki ne aggódjon amiatt, hogy az alázós kritika derékba törte a PestiSrácok szerzőjének a karrierjét. Augusztus 20-án ugyanis éppen Orbán Viktor javaslatára a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Mező Gábor újságíró, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető kutatója, az indoklás szerint „Magyarország közelmúltbéli történelmi eseményeinek feltárása és bemutatása érdekében végzett hiánypótló munkájáért”.

Orbán egyébként végül ezeket a könyveket vitte magával:

  • David Goodhart: Fejjel, kézzel, szívvel – Harc a méltóságért és a státuszért a 21. században
  • Lánczi András: Politikai megváltás
  • Ruchir Sharma: A sikeres nemzetek tíz szabálya
  • Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány
  • Samuel Gregg: Értelem, hit és a nyugati civilizációért folytatott küzdelem
link Forrás
Kiemelt videóink