Rogán Antal bejelentette: jöhet a szakmunkáshitel

POLITIKA
augusztus 23., 15:03

Igazságtalan, hogy csak az egyetemisták kaphatnak diákhitelt, ezért a kormány a jövőben bevezetheti a szakmunkáshitelt – jelentette be Rogán Antal miniszter a Tranzit fesztiválon a Telex tudósítása szerint.

Azt mondta, ez is a „békeköltségvetés” része. A részleteken még dolgoznak, de javaslat már a kormány asztalán van. A jogosultak a diákhitellel azonos feltételekkel és azonos mértékben vehetnék igénybe a hitelt.

Beszélt arról is, a nagyberuházások helyett a kisvállalkozókat támogatnák.

A szakmunkáshitel ötletét Parragh László vetette fel június végén az ATV-ben, ahol arról beszélt, sok magyar fiatal külföldön vállal munkát, amivel „a fiataljaink legjobbjait elveszítjük.” Felvetette, hogy

a frissen végzett szakmunkásoknak adhatnának kedvezményes hitelt, hogy megteremthessék maguknak az első lépéseket - lakást, vagy autót -, cserébe viszont Magyarországon kellene maradniuk.

A kisvállalkozások támogatásáról pedig azt mondta, a külföldi vállalkozásokkal a hazaiak Magyarországon nem tudnak versenyképesek lenni. Szerinte egy 500 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatással lehetne a legjobban segíteni a magyar vállalkozásoknak, aminek “egy része kidobott pénz lesz”, egy része viszont nem. Szükségét látná egy KKV-ért felelős államtitkárnak is, aki ezzel a területtel foglalkozna.

Rogán a Tranziton beszélt arról is, az akkumulátorgyárakat azért kell támogatni, mert mindenki megújuló energiára tér át, és egyre nagyobb a kereslet az elektromos autókra. „Ha nem tudjuk lekövetni a technológiai változást, könnyen úgy járhatunk, mint a Nokia, amely az okostelefonok megjelenésével villámgyorsan lekerült a térképről.”

Az ipar teljesítményét most éppen nagyon lehúzza a jármű- illetve akkugyártás. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány csodafegyveréből orosz rulett lehet, az akkugyártás a két évvel ezelőtti szintre zuhant, holott nemrég még 40 százalékos növekedéseket produkált.

Rogán beszélt arról is, a szuverén gazdaságpolitika biztosítja az ország stabilitását, amire az Európai Bizottság jelent veszélyt, amelynek Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága korábban azt javasolta, a kormány törölje el a rezsicsökkentést, szüntesse meg a társasági adót és a 13. havi nyugdíjat.

Rogán szerint ha egy ország nem tudja érvényesíteni akaratát, és nem marad szuverén, akkor át tudják vinni rajta ezeket „a káros gazdasági lépéseket.”

Ezen a ponton a Rogán mögötti kivetítőn feltűnt Magyar Péter és Ursula von der Leyen bizottsági elnök közös képe, mire a miniszter azt mondta, aki Brüsszelben „jófiú”, attól kérni fogják a káros terv végrehajtását. A hölgynek kezet csókolás és az elé kézcsókra járulás között van különbség – mondta Rogán. „Az első szuverén cselekedet, a második pedig nem az.”

Kiemelt videóink