Két-három órányira lévő iskolákat ajánl a kormányhivatal az Iványi Gábor bezáró iskoláiba járó gyerekeknek

oktatás
augusztus 28., 17:41

„Barbár és embertelen” dolognak nevezte Iványi Gábor, hogy a fővárosi kormányhivatal megvonta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség budapesti iskoláinak és óvodájának működési engedélyét - három nappal az iskolakezdés előtt. A nagyrészt hátrányos helyzetű szülőknek így néhány napja maradt, hogy másik iskolát találjanak több száz gyereknek.

Az elvben szeptemberben egyesülő MÁV telepi- és a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot az egyházi és magán fenntartású közoktatási intézmények listájáról is törölték

az egyház NAV-tartozásaira hivatkozva.

Iványiék bíróságon támadják meg a kormányhivatal határozatát.

A két iskolában elsősorban sajátos nevelési igényű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. A Wesley diákjainak negyven százaléka Iványi szerint egyáltalán nem integrálható hagyományos oktatási intézményekbe, a józsefvárosi Dankó utcában működő óvoda „hajléktalanóvodaként” is ismert. Mint azt korábban írtuk, ide olyan gyerekek is járnak, akiknek a szülei nem rendelkeznek lakcímmel - számukra az intézmény sok esetben a napi étkezést, a családot és a normális otthoni körülményeket jelenti.

A diákok szeptembertől egy korszerűbb, nagyobb iskolaépületbe járhattak volna a IX. kerületben, amit korábban a Fővárosi Önkormányzat ajánlott fel ingyenes használatra az intézményeknek.

Iványi Gábor szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a MET képviselői legutóbb augusztus közepén tárgyaltak a kormányhivatal főosztályvezetőjével arról, milyen műszaki és jogi feltételei vannak a működési engedély megszerzésének a tanév kezdetéig: itt nem esett szó arról, hogy az engedély pénzügyi feltételek teljesítésétől is függene, pedig erre állítása szerint ők direkt rá is kérdeztek. A tárgyalásról jegyzőkönyv nem készült.

A döntéssel az intézmények pedagógusainak munkaviszonya automatikusan megszűnik.

link Forrás

A Wesley Kincsei igazgatója, Gazdig Róbert szerint a szülőknek a kormányhivatal megbízottjai személyesen vitték ki a leveleket, amiben felsorolták azokat az iskolákat, ahová „a saját érdekükben” beírathatják a gyerekeiket szeptember másodikáig - köztük szolnoki, ózdi, békéscsabai, győri, kecskeméti, nyíregyházi, püspökladányi iskolákat, egy szlovák nemzetiségi gimnáziumot és kéttannyelvű intézményeket.

Ez sok szülő számára nem megoldható, mivel háromszáz olyan gyerekről van szó, akiket korábban több más iskolából is elutasítottak. Van olyan intézmény, ahol csak egy-két szabad hely van,

az iskolák pedig akár két-három órányira is lehetnek a gyerekek lakhelyétől.

Az elmúlt bő tíz évben a kormány módszeresen lehetetlenítette el a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját: előbb megvonták az egyházi státuszukat, kizárva ezzel az intézményeiket is a kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből. Miután ezt az Alkotmánybíróság, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek találta, 2021-ben visszakapták a státuszukat, de a kormány nem volt hajlandó ismét megkötni velük a közfeladatok ellátására vonatkozó szerződést.

Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat - nagy részben ennek köszönhető, hogy az egyház szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét.

A MET korábban a fővároson kívül is több óvodát, általános iskolát és középiskolát tartott fenn az ország hátrányos helyzetű térségeiben, de egy időben már fizetést sem tudtak adni a dolgozóiknak. Abaújkéri iskolájukban a fővárosival párhuzamosan egy másik eljárás zajlik: az Oktatási Hivatal visszavonta az iskola működési engedélyét, öt napot adott rá, hogy kiürítsék az épületet.

Címlap: Németh Dániel/444

Kiemelt videóink