A kirendelt bírók százezrekkel kevesebbért dolgozhatnak

belföld
szeptember 04., 06:28

Az eredeti, alacsonyabb beosztásuk után kapják a fizetésüket a magasabb szintű bíróságokhoz kirendelt bírók – írja a 24.hu, egy évek óta az egyik törvényszéken ítélkező járásbírósági bíró beszámolója alapján. Szerinte nem elég, hogy már harmadik éve nem emelkedett a bírók és a bíróságon dolgozó alkalmazottak fizetése (az elmúlt két év kétszámjegyű inflációja ellenére sem), még azt sem kapják meg, ami elméletileg járna.

Ahogy a lap is írja, évente több száz bírót rendelnek ki más bíróságokhoz dolgozni, sokat közülük magasabb szintű bíróságokhoz. De bármennyire is magasabb beosztásban dolgoznak így, nem kapják meg a magasabb fizetést. Azért, mert náluk nem rögzítették külön ezt az alapelvet, így havonta legalább 113 ezer forintot veszítenek. A 24.hu azt írja, van olyan bíró, aki már hat éve az alacsonyabb illetményt kapja. Az egyik bíró az Európai Bizottsághoz fordult, hogy orvosolják a problémát.

A lapnak nyilatkozó bíró szerint a jogszabályokból egyértelműen levezethető, hogy nekik is jár a nagyobb illetmény, ha magasabb szintre rendelik ki őket, és a bírói jogállási törvény is megemlíti – igaz, nem a kirendelésekről szóló részben –, hogy a bírót hivatása méltóságának és felelőssége súlyának megfelelő javadalmazás illeti meg.

Kérte az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) is, hogy fizessék ki 2020-ig visszamenőleg (elévülés miatt nem kérte az azt megelőző két évet) a törvényszéki és a járásbírósági beosztás közötti különbözetet, vagyis 6 millió forintot és annak kamatait. Kérését az OBH arra hivatkozva utasította el, hogy nincs kifejezett jogszabályi rendelkezés arról, hogy a magasabb beosztás után kell fizetni a kirendelt bíróknak.

Mivel az érintett bíró szerint az alkotmányos alapjogai sérültek, megkereste az alapvető jogok biztosát, aki közel fél éve nem reagált érdemben az ügyére.

A nyilatkozó bíró esete nem egyedi: évente több száz bírót rendelnek ki más bíróságokhoz, 2022-ben például 826 kirendelés történt összesen.

Kiemelt videóink