Plusz 101,4 milliárd forint: a Mészáros családnak tavaly is bejött az élet

gazdaság
szeptember 04., 13:33

Milyen igaza volt Lázár Jánosnak, ne féljünk azt mondani, hogy már megint! A közlekedési miniszterként meglehetősen alulteljesítő hódmezővásárhelyi nagybirtokos még tavasszal értekezett arról, hogy több Mészáros Lőrinc (és Szíjj László, de ez most mindegy) kellene ennek az országnak.

És tényleg! Bizonyíték erre a Forbes által most közzétett, a 25 legvagyonosabb magyar családot bemutató lista. Amelyen továbbra is Mészáros Lőrinc (ínyencek kedvéért: „Mészáros Lőrinc”) családja áll az élen, ráadásul egyre inkább elszakadva a többiektől. A család vagyona 627,5 milliárd forint volt, ami 101,4 milliárddal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez 19,3 százalékos növekedést jelent egy olyan évben, amikor a magyar gazdaság összteljesítménye, az úgynevezett GDP 0,9 százalékkal csökkent.

De ha nem egy Mészáros család van, hanem mondjuk ezer Mészáros család, akkor csak a vagyonnövekedésük több, mint a teljes tavalyi magyar GDP lett! Szóval a magyar recesszió ellenszere valóban a még sokkal több oligarcha, kalaplengetés Lázár Jánosnak!

A lista második helyén a Felcsuti család MPF Holdingja végzett 443,7 milliárd forinttal, a Csányi család 366,5 milliárd forinttal a harmadik lett. Felcsutiék egy év alatt nagyjából 35 milliárddal, Csányiék 46 milliárddal növelték a vagyonukat.

Lázár János nem véletlenül emlegette Szíjj Lászlót sem, az ő családi cége, a Duna Aszfalt a negyedik lett 209,5 milliárddal, szintén 40 milliárdot meghaladó vagyonbővüléssel. És nem meglepő módon még mindig nincs vége a NER-elit névsorolvasásának, Schmidt Mária és fia, Ungár Péter tőzsdén jegyzett családi cége, a BIF a 6. helyre került 149,3 milliárddal, ez nagy előrelépés a tavalyi 9. helyről (akkor 99,9 milliárd volt a becsült cégérték).

A Hell Energyt tulajdonló Barabás család a 7. hellyel és 142,7 milliárddal tért vissza a nyilvánosságba, miután négyéves pereskedés után a Forbes újra listázhatta az alapítása óta 25,3 milliárd forint állami támogatást felmarkoló és több mint 60 milliárdos MNB-kötvényprogramban is résztvevő energiaital-gyártót.

A lista nagy vesztese a Nitrogénművek: a Bige család érdekeltségébe tartozó cég tavaly még 6. volt 147,9 milliárdos vagyonnal, idén csak a 10. lett 110,6 milliárd forinttal. Bige László az ellene folyó hatósági eljárások miatt egy időben még a Nitrogénművek teljes leállítását is belengette.

Kiemelt videóink