93 év után leáll a Nitrogénművek, Bige László szerint nem tervezik az újraindulást

gazdaság
2023 november 14., 06:37

Határozatlan időre befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek, ezt a Portfolio szerint az elnök-vezérigazgató Bige László jelentette be, aki szerint a szén-dioxid kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amiben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

Bige azt mondta, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

photo_camera Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

Az egyetlen hazai műtrágyagyártó vállalat tulajdonosa az Agrárszektorhoz eljuttatott egy levelet, amit szeptember 7-én írt Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek. A levélben a szóban forgó kormányrendeletre és az abból fakadó költségnövekedésre hivatkozik – utóbbi a cég számításai szerint meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve. Bige László szerint ez kigazdálkodhatatlan, mert így a műtrágya eladhatatlanná válna. Emiatt a levélben kilátásba helyezte, hogy a gyár szeptember 30-án leáll. Ez végül csak november 6-án történt meg.

Bige utóbbit azzal magyarázta, hogy „még adtak időt”: „Reméltük, hogy a döntéshozók gondolkodni fognak rajta, hogy jó ötlet ez, vagy sem. Most azonban úgy látjuk, hogy nem változik semmi.”

Kiemelt videóink