Újabb visszamenőleges hatályú adót vetett ki az Orbán-kormány

gazdaság
2023 július 31., 10:39

Bár negyedéves elszámolású, és csak július 20-a óta hatályos, az első két negyedévre visszamenőlegesen is meg kell majd fizetniük az érintett cégeknek a szén-dioxid-adót – írja a G7. A legnagyobb magyarországi ipari szén-dioxid-kibocsátókat sújtó új adó összege a teljes kibocsátásra vonatkozóan tonnánként 40 euró. A törvény azokra vonatkozik, akik szén-dioxid-kibocsátásuk legalább felét megkapják az EU-tól ingyenes kvótaként az úgynevezett ETS-rendszeren keresztül, és legalább 10 ezer tonna CO2-t bocsátanak ki évente.

Az ágazati szereplők szerint a lap által korábban prognosztizált 43 milliárd forintos összeg duplája is befolyhat az új adóból a költségvetésbe. Az érintetteknek az első háromnegyed évre vonatkozó adóelőleget november 15-ig kell majd megfizetniük. A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (Cembeton) a lappal azt közölte: „az már most látható, hogy a tranzakciós díj és a szén-dioxid kvóta adó együttesen katasztrofális hatással lesz a cement- és mésziparra”.

A szervezet szerint aggályos, hogy a kormány egy rendelettel írná át az európai jog primátusán alapuló ETS-t, vagyis az Európai Kibocsátáskereskedelmi Rendszert érintő szabályt, de a visszamenőleges hatály miatt az Alaptörvényben rögzített elveket is sért az új adónem. A szervezet szerint „a jogszabály az érintett cégek gazdálkodását lényegében ellehetetleníti”.