Zelenszkij nagy átrendezésbe kezdett

külföld
szeptember 05., 14:35

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, az egykori szórakoztatóipari ügyvéd a legtöbb elemző szerint Ukrajna második legbefolyásosabb embere Zelenszkij után. Sőt, a Time készített idén egy különleges "befolyáslistát", 100 híres embert kértek fel, hogy mondjanak egy-egy jelöltet, és a NATO volt főtitkára erre a listára Jermakot tette rá, nem Zelenszkijt. Ő volt az, aki még a háború előtt kibékítette Zelenszkijt és a kijevi polgármester Klicskót, ő volt az, aki a háború elején segítségül hívta Roman Abramovicsot.

Csakhogy a 2020 óta a politikában mozgó Jermak szinte korlátlan befolyása, és az, hogy a politikusbarátai kezét még korrupciós botrányok közepette sem engedi el, nem mindenkinek tetszik. 2024 februárjában egy kutatás kihozta, hogy az emberek 61 százaléka nem bízik benne.

Nem csoda, hogy a mostani ukrajnai politikai földrengésről szóló cikkekben rendre előkerül a neve.

Andrij Jermak 2023. augusztus 24-én Kijevben.
photo_camera Andrij Jermak 2023. augusztus 24-én Kijevben. Fotó: Jevhen Kotenko/NurPhoto via AFP

Zelenszkij a héten szinte teljesen átrendezi a kormányát, egyrészt jön a háborúban fontos időszaknak számító ősz, másrészt nemcsak Jermakot illetően nem mutatnak jól a közvéleménykutatási adatok, hanem neki is egyre csökkenő támogatottságot mérnek. Ez eddig a legnagyobb átalakítás a háború kezdete óta, még akkor is, ha egyelőre nem minden lépés ment át a parlamenten.

Zelenszkijtől nem áll távol, hogy emberek cserélgetésével frissítse a politikáját, de a bírálók szerint most ezzel együtt hatalomcentralizáció történik az elnöki hivatal, vagyis Jermak javára, ami egyet jelent Zelenszkij hatalmának erősítésével is.

A legfontosabb mozgások:

  • Távozik Dmitro Kuleba külügyminiszter. Róla később még részletesebben is lesz szó. A posztot a helyettese, Andrij Szibiha veszi át, aki április előtt még a Jermak vezette elnöki hivatalban dolgozott.
  • Távozik a fegyvergyártásért felelős tárca, azaz a stratégiai iparágak minisztériumának feje, Olekszandr Kamisin, de ez elemzők szerint ez korántsem kirúgás: őt maga mellé, az elnöki hivatalba veszi át Zelenszkij, hogy a távozó Rosztiszlav Surma feladatait vegye át. Az Economist Surma eltávolítását amerikai nyomásra történő lépésnek értékeli, de nem írja le, pontosan milyen logika mentén. Surma ellentmondásos figura, vizsgálat is folyt amiatt, hogy a testvére érdekeltségébe tartozó zaporozzsjiai megújuló forrású áramtermelő cégek állami támogatást kaptak.
  • Lelép az igazságügyi miniszter, Denisz Maljuszka, a helyét Olga Sztyefanisina veszi át, aki megtartja az EU-integrációért felelős miniszterelnök-helyettesi posztját is. Sztefanisina ezzel párhuzamosan távozik az európai és euroatlanti integrációért felelős miniszteri posztjáról.
  • A kulturális és információpolitikai minisztérium éléről lecserélik Rosztiszlav Karangyejevet, Mikola Tocsickij az elnöki hivatalból érkezve veszi át a helyét.
  • Távozik Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen elfoglalt területek reintegrációjáért felelős miniszter. Az ő távozása nem kapott többséget szerdán a parlamentben, kérdés, csütörtökre sikerül-e Zelenszkijnek meggyőznie a képviselők többségét. A tervek szerint ő is az elnöki hivatalban folytatná helyettesként, és továbbra is az elfoglalt területekért felelne.
  • Távozik az agrárminiszter, Tarasz Viszockij, az ő posztját az Állami Ingatlanalap eddigi elnöke, Vitalij Koval venné át, de Koval távozását sem szavazta meg első körben a parlament.
  • Az elnöki hivatal helyettes vezetője, Olekszij Kuleba miniszterelnökhelyettes lesz, egyben infrastruktúráért és régiós politikáért felelős miniszter.
  • Ezeken kívül kevéssé érdekes vagy fontos cserék vannak más tárcáknál is, például a környezetvédelminél, a sport és ifjúságinál, valamint a veteránügyinél is.

Az átalakítás legismertebb figurája Kuleba, a most már csak exkülügyminiszter. Neki a Politico magasrangú ukrán forrásai szerint azért kell mennie - technikailag egyébként lemondott -, mert konfliktusai voltak Jermakkal.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.