Szamárköhögés-járvány: duplázódnak az esetszámok

járvány
szeptember 06., 16:32

Berobbant a szamárköhögés-járvány Magyarországon – írja a Válasz Online, ami szerint július közepe óta duplázódnak, sőt volt hét, amikor háromszorosára nőttek a heti esetszámok.

A járványügyi hatóság júliusban jelentette be, hogy járványszerűen terjed a szamárköhögés: addig 185, azóta már 342 esetet regisztráltak, vagyis eddig összesen 527-en fertőződtek meg. Ehhez képest tavaly, sőt idén február közepéig egyetlen szamárköhögéses fertőzésről tudtak. Az esetek február második fele óta szaporodnak, májusban pedig már egy hét alatt tíznél több beteget jelentettek, ami júniusra már 20 fölé emelkedett.

Augusztus 25-ig 123 csecsemő fertőződött meg, azaz a fertőzöttek negyede tartozik a különösen veszélyeztetett korosztályba. (Rájuk azért is veszélyesebb, mert általában még nincsenek beoltva, vagy az oltás még nem hat.) A gyerekeket 18 hónaposan és 11 évesen oltják újra szamárköhögés ellen, de a hatása idővel csökken, így felnőttek is megfertőződhetnek. A lap szerint az esetek 54 százaléka 20 éven aluliakhoz köthető, és a 40–49 éves korosztályban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az emlékeztető oltás beadását javasolja, különösen azoknak, akik csecsemőkkel egy háztartásban laknak, de a hirtelen berobbanó járvány miatt szinte folyamatosan hiány van az oltóanyagokból.

photo_camera Fotó: Christophe Ravier/Biosphoto via AFP

A szamárköhögés (pertussis) potenciálisan halálos betegség, a Bordetella pertussis vagy a B. parapertussis baktérium okozza, és a csecsemőkre a legveszélyesebb. A baktérium fertőzőképességi indexe 90 százalék körüli, 3-6 hétig tartó súlyos köhögési rohamokkal járhat, de tüdőgyulladást és görcsrohamokat vagy akár halált is okozhat.

Kiemelt videóink