Erőszakba torkollt a béketüntetés Melbourne-ben

külföld
szeptember 11., 14:35
photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Több tucat embert letartóztattak, miután összecsaptak a rendőrökkel egy háborúellenes tüntetésen Melbourne-ben.

A rendőrséget „megdöbbentette” a tüntetők viselkedése, akik Ausztrália második legnagyobb városában egy haditechnikai bemutatót rohamoztak meg. A rendőrök szerint kövekkel, trágyával és savval töltött palackokkal dobálták meg őket. A tüntetők szerint ellenkezőleg, a rendőrök léptek fel erőszakosan, villanógránátokkal és paprikasprével.

Anthony Albanese miniszterelnök elítélte az erőszakot, és azt mondta, az ausztráloknak joguk van tiltakozni, de csak békésen. „Nem mondhatom azt, hogy ellenzem a védelmi felszereléseket, aztán megdobálom a rendőröket. Nekik ez a munkájuk, a rendőreinknek jár a tisztelet.”

photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP
photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A hatóságok szerint mintegy 1200 ember vett részt a Land Forces International Land Defence Exposition (Szárazföldi Erők Nemzetközi Szárazföldi Védelmi Kiállítása) elleni tüntetésen, akik közül sokan palesztin zászlókat viseltek és palesztinbarát rigmusokat énekeltek.

A rendőrség számolt a zavargásokkal a rendezvény előtt, amely a következő napokban várhatóan 31 országból több mint 1000 vállalatot vonz majd. A nem nyilvános kiállításon katonai, védelmi, kormányzati, tudományos és ipari küldöttségek vesznek részt a világ minden tájáról. A helyi média szerint a kongresszuson katonai tüzérségi fegyvereket, teherautókat és félautomata fegyvereket mutattak be. Az aktivisták azért tiltakoztak, mert állításuk szerint a kiállított fegyverek közül sokat az izraeli erők használtak a Gázai övezetben.

Bent...
photo_camera Bent... Fotó: WILLIAM WEST/AFP
...és kint
photo_camera ...és kint Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A felvételeken látható volt, ahogy a tüntetők kukákat tolnak a rendőrségi vonalak felé, a városban többször gyújtanak tüzet, és elzárják az utakat. Az egyik aktivista egy közlekedési lámpánál álló teherautó tetejére mászott fel.

A szerdai összecsapások során 39 embert tartóztattak le és mintegy két tucat rendőrt kezeltek sérülésekkel - közölte Victoria állam rendőrfőnöke. Shane Patton „képmutatással” vádolta az erőszakos cselekmények mögött állókat, akik „a háború ellen akartak tiltakozni, tehát elvileg erőszakellenesek”. (BBC)

Kiemelt videóink