Szentendrén építik a mobilgátat, kedden lezárják a Margitszigetet – percről percre az évtized árvizéről

szeptember 16., 17:41

Ausztriában és Lengyelországban is milliárdokat különítettek el a károk enyhítésére

Az osztrák kormány 300 millió eurós (118 milliárd forint) pénzügyi segítséget különített el a katasztrófaalapból az árvíz által okozta károk enyhítésére. Ha az összeg nem lenne elég, bővítik a keretet. Ausztriában a katasztrófaalapot a személyi jövedelemadó és a társasági adó bevételeiből finanszírozzák. A katasztrófaelhárítás az egyes tartományok hatáskörébe tartozik. A szövetségi kormány a kifizetett összegek 60 százalékát téríti meg ezeknek a tartományoknak.

Karl Nehammer kancellár a Válság- és Katasztrófakezelési Bizottság ülése után azt mondta, a gátakat meg kell erősíteni, a figyelem középpontjában az evakuálás is áll. Felső-Ausztriában és Stájerországban az áramszolgáltatás biztosítása a cél. Werner Kogler újabb árhullámra számít.

Félig összeomlott híd az alsó-ausztriai Böheimkirchennél
photo_camera Félig összeomlott híd az alsó-ausztriai Böheimkirchennél Fotó: CHRISTOPH REICHWEIN/dpa Picture-Alliance via AFP

Lengyelország 1 milliárd zlotyit (92 milliárd forint) különített el az árvízkárosultak támogatására. Donald Tusk, akinek kabinetje rendkívüli ülést tartott hétfőn reggel, katasztrófahelyzetet hirdetett az árvízek sújtotta Sziléziai, Alsó-sziléziai és Opolei vajdaság egyes részein, és az Európai Unióhoz fordul segítségért. A rendkívüli jogrend egyelőre 30 napig lesz érvényben. Lengyelország délnyugati részein jelentős áradások voltak a hétvégén, károkat okozva épületekben, hidakban, utakban és az infrastruktúra egyéb létesítményeiben. Hétfőre virradóra mintegy 2600 embert kellett kimenekíteni Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter szerint. Az árhullámok ugyan több helyen is visszahúzódtak, de nyomukban sár és törmelék borította utcák maradtak hátra, az érintett térségekben hétfőn az iskolák és irodák zárva tartottak. A mentési és árvízvédelmi munkálatokban a tűzoltóság és rendőrség mellett a hadsereg alakulatai is részt vesznek. Ivóvizet és élelmet teherautókkal juttatnak el a hatóságok a régióba. (ORF/MTI)