A Hezbollah újabb kommunikációs eszközei robbantak fel Libanonban

külföld
szeptember 18., 16:48

A Libanon-szerte történt újabb robbanások következében a libanoni egészségügyi minisztérium szerint már 14 áldozat van, a sérültek száma pedig eléri a 450-et.

A személyi hívók kedd délutáni robbanása után újabb kommunikációs eszközök robbantak fel Libanonban a BBC híre szerint. Robbanások voltak Bejrútban, Baalbekben és a dél-libanoni Bekaa-völgyben is. Információk szerint ezúttal viszont nem csipogók, hanem a Hezbollah walkie-talkie-jai robbantak, amiket, úgy tudni, a csipogókkal egy időben szerzett be a milícia.

A történtek miatt pénteken összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az ENSZ szlovéniai nagykövete szerint a találkozót Algéria kezdeményezte az arab országok nevében.

Felrobbant walkie-talkie
photo_camera Felrobbant walkie-talkie Fotó: SULEIMAN AMHAZ/Anadolu via AFP

Vannak még eszközeik

Az Izraeli Védelmi Erők vezetője, Herzi Halevi altábornagy szerint Izrael több tervet is kidolgozott a Hezbollah ellen, és készen áll a csapásra. Nyilatkozatában azonban nem ejtett szót a Libanonban történt robbanásokról, bár megszólalásának időzítése és tartalma is meglehetősen sejtelmes.

„Izraelnek annyi lehetősége van még, amit nem használt fel a Hezbollah elleni harcban. Sok olyan képességünk van, amit még nem vetettünk be, bár néhányat már láttunk közülük. Számomra úgy tűnik, hogy jól felkészültünk, és továbbra is dolgozzuk ki a terveket” – nyilatkozta Halevi a The Times of Israel-nek.

„A háború új szakasza”

A Hezbollah kommunikációs eszközeinek felrobbanását követően megszólalt az izraeli védelmi miniszter is. Bár a robbanásokról nem ejtett szót ő sem, nyilatkozata nem kevésbé sejtelmes.

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant szerint mivel Izrael figyelme mostantól az északi frontra irányul, a háború egy új szakasza kezdődött el. „Az erőinket, az erőforrásainkat és az energiáinkat észak felé irányítjuk”idézte a The Times of Israel a védelmi minisztert. Több hónapnyi Gázai övezeti jelenlét után szerdán ugyanis Észak-Izraelbe telepítették az IDF 98. hadosztályát. Gallant szerint a háború új szakaszának elején járnak, amihez alkalmazkodniuk kell, de fontos, hogy végig következetesek legyenek.

„Ez a háború nagy bátorságot, elszántságot és erőt igényel”.

Egy rövid videóüzenetben megszólalt Benjamin Netanjahu is, aki az incidensekről nem tett említést, csupán megerősített korábbi ígéretét, miszerint biztonsággal visszaköltöztetik az északi területekről azokat, akiknek a Hezbollah támadásai miatt el kellett költözniük.

Egy nagyobb hadművelet előkészítése zajlik?

A BBC biztonsági szakértője szerint a mai második kör megerősíti azt a teóriát, miszerint Izrael összehangolt erőfeszítéseinek tűnnek a történtek, hogy szó szerint és átvitt értelemben is megbénítsák a Hezbollah-ot.

photo_camera Fotó: SULEIMAN AMHAZ/Anadolu via AFP

A milícia kommunikációs csatornái súlyos károkat szenvedett. Paul Adams szerint Izrael abban reménykedhet, hogy a Hezbollah a kommunikációjuk sérülése miatt elbizonytalanodik a határon átnyúló támadások indítását illetően. Egy másik lehetőség szerint Izrael ezekkel a lépésekkel egy Libanonon belüli nagyobb hadművelet terepét készíti elő. Ez utóbbinak viszont egyelőre semmi jele nem látszik, hiszen a szakértő szerint mostanában lenne alkalmas idő a támadásra.

Az Al Jazeera-nak nyilatkozó katonai szakértő, Elijah Magnier is véli, a mostani támadások egy nagyobb művelet előkészületei lehetnek.

„Általában minden háborúban az első támadás egy parancsnoki-irányító bázis ellen irányul, és most is az izraelik az irányítást, vagyis a kommunikációt támadják, ami a hadseregek fő gerince” – mondta Magnier a lapnak. Ennek következtében a Hezbollah-nak most vissza kell térnie a mobiltelefonokhoz, amihez könnyen lehet csatlakozni és beazonosítani a tartózkodási helyet. Magnier szerint

„Az összes kommunikációs rendszerhez hozzáférnek, mivel 2010 óta dolgoznak ezen a mesterséges intelligencia segítségével. Most az általuk használt rendszerrel 24 óra eltéréssel semmisítették meg a Hezbollah főbb kommunikációs rendszereit”.

Szíriában is voltak robbanások

Ahogy kedden, úgy szerdán is voltak robbanások Kelet-Szíriában. A felrobbanó csipogók miatt az Iszlám Forradalmi Gárba 150 tagja sérült meg a Jerusalem Post szerint, 19-en pedig életüket vesztették.

Kiemelt videóink