Izrael Irán zsebében robbantott

külföld
szeptember 18., 11:11
Részlet egy libanoni biztonsági kamera felvételéből, ami rögzítette egy csipogó felrobbanását
photo_camera Részlet egy libanoni biztonsági kamera felvételéből, ami rögzítette egy személyi hívó felrobbanását Fotó: AFP

Kedden délután, helyi idő szerint fél négykor több ezer személyi hívó kezdett csipogni Libanon-szerte. Mindegyik azt jelezte, hogy üzenet érkezett a Hezbollah, az Irán által támogatott politikai párt/paramilitáris hadsereg/terrorszervezet vezetőitől. A nyugati világban már ritkán használt egyszerű kis telekommunikációs eszközök néhány másodperccel később felrobbantak.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a robbantásoknak legalább 11 halálos áldozata és több mint 2700 sérültje van. A Reuters értesülései szerint a libanoni kórházakba érkező sebesülteknek „az arca sérült, hiányoznak az ujjai, vagy egy lyuk van a csípőjüknél, ahol a személyi hívókat szokás viselni”. Egyes robbanások biztonsági kamerák előtt készültek, ezek felvételein jól látszik, hogy pontosan mi történt:

link Forrás

Amióta a Hamász tavaly október 7-i terrortámadása után Izrael háborút indított a Gázai övezet ellen, Tel-Avivnak azzal kellett szembenéznie, hogy az országot több oldalról is támadják. Leginkább északról, Libanon felől, ahonnan az Irán által támogatott Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadta Izraelt. Ezekre a támadásokra válaszul az izraeliek is folyamatosan támadnak libanoni célpontokat.

2024. február 13-án Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője televíziós üzenetben közölte harcosaival, hogy telefonjaik „veszélyesebbek, mint az izraeli kémek”, és ezért mindenki törje össze, ássa el vagy zárja el a saját mobilját. Az izraeliek által könnyen bemérhető, és így a támadásaik tervezésénél használható mobiltelefonok helyett a Hezbollah harcosai – de a Reuters szerint még az egészségügyi szakemberei is – személyi hívókat kaptak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.