Van, ahol már apad, de a java még hátravan

szeptember 19., 17:38

Az országhatárnál már apad a Lajta, Győrben a hét legvégére várják a tetőzést

Jelenleg az országhatárnál már apad a Lajta, máshol tetőzés körüli állapotban van a folyó. A Mosonmagyaróvár duzzasztó alvízi vízmércén csütörtök reggel 275 centiméter volt a vízállás, lassú áradás volt megfigyelhető, közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Az szerdán megnyitott 1. számú szükségtározóba folyamatosan folyik befelé a víz. Mivel a bevezetett víz elétre a tározó maximális üzemvízszintjét, ezért megkezdték a víz visszavezetését a mederbe. A több napja tartó magas vízállás következtében egyre több helyen jelennek meg csurgások, fakadóvizek, buzgárok, melyek káros hatásai ellen a beavatkozások megtörténtek.

A Lajta főmeder és a Lajta bal parti csatorna közötti, megnyitott szükségtározó Hegyeshalomnál 2024. szeptember 19-én
photo_camera A Lajta főmeder és a Lajta bal parti csatorna közötti, megnyitott szükségtározó Hegyeshalomnál 2024. szeptember 19-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint a Duna Nagybajcsnál csütörtök kora délután tetőzik 858 cm vízállással. A Mosoni-Duna torkolati mű zárt állapota miatt a Győr környéki vízszinteket továbbra is a Mosoni-Duna - Lajta és a Rába - Marcal felől érkező vízhozamok alakítják. A csütörtök reggeli adatok szerint a torkolati mű felvízi oldalán 202 centiméterrel alacsonyabb a vízszint, mint az alvízen.

Győrben a tetőző vízszint 680-700 centiméter körül alakulhat a hét legvégén.

Becsléseik szerinta mű nyitására legkorábban vasárnap lehet számítani. A torkolati műtárgy hasonlóan kedvező hatást gyakorol a Mosoni-Dunán, Mecsérnél és a Marcalon a Gyirmóti szivattyútelepnél. A mecséri szelvényben 360-380 centiméter körül, a Gyirmóti szivattyútelep külvízszintnél 500-520 centiméter körül alakulhat a tetőzés vasárnap. Komáromnál és Esztergomnál tovább árad a folyó. Komáromnál a tetőzést a 800-820 centiméteres tartományban várjuk péntek reggeltől, Esztergomnál 770-790 centiméter körül alakulhat a tetőző vízszint pénteken estétől.