Van, ahol már apad, de a java még hátravan

szeptember 19., 20:22

Szombat délutánra várja a budapesti tetőzést a vízügy

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a közmédiának. Siklós Gabriella azt mondta, a védművek bírják a terhelést.

A Dunán, a Szigetközben elkezdődött a tetőzés, Komáromnál péntek reggelre, Esztergomnál pedig péntek délutánra várják a tetőzést, az mintegy fél méterrel marad alul - becslések szerint - a 2013-as szinttől.

Budapesten szombaton a délutáni órákban valószínű a tetőzés.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Lajtán is a tetőzéshez közelít a vízállás. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint folyónál azért van rendkívüli készültség, mert nyitottak egy szükségtározót. Úgy látják, a tározó jól működik, mert jó pillanatban találták el, hogy azt mikor nyissák meg, „és sikerült az árvíz csúcsát megskalpolni”. Dunabogdányban katonák és tűzoltók segítségével a 11-es út mentén erősítik a töltést, a településen a házak között is. A kertekbe betört már a víz, a területen homokzsákokkal védekeznek. Úgynevezett ellennyomó medencék kialakításával is védik az utat és a házakat.

A következő öt-hat napban nem valószínű a Duna vízgyűjtőjén csapadék, így egy újabb árvízcsúccsal nem kell számolni. Az apadás viszont lassú lesz. A vízügyi szakemberek a tetőzés után továbbra is 24 órás szolgálatban figyelik a töltéseket a Szigetközben, ahol szerda éjszaka is sokfelé fedeztek fel csurgásokat, fakadó vizeket. (MTI)