Halad lefelé az árhullám, Budapesten szombatra várható tetőzés

szeptember 20., 11:11

286 centiméteren tetőzött a Lajta

286 centiméteren tetőzött éjszaka a Lajta, jelentette be Szegi Attila az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese a Mosonmagyaróvár TV Facebook-oldalán. Tegnap végig ez alatt volt 1-2 centiméterrel, ma reggel pedig 284 centiméteres szintet mértek.

Úgy vélik, ha szerda éjjel nem nyitják meg vésztározót, akkor ez a tetőző vízszint 20 centiméterrel magasabb lett volna, 300 centiméter felett. A víztározó megtelt, csütörtök hajnal óta vezetik vissza lassan a Lajtába a vizet, ezért s lassú az apadás. Szegi szerint most kapják a legnagyobb terhelést a töltések, ezért ezeket a nap 24 órájában figyelniük kell.

Nagybajcsnál tegnap a 2013-as vízállásnál 50 centivel alacsonyabban tetőzött a Duna és már azóta 20 centit apadt a folyó vízállása. Jelenleg Komárom és Esztergom térségében tart a tetőzés, és zajlik a védekezés a Mosoni-Dunán is. A győri torkolatnál zárva van a műtárgy, ezért itt most kezdődik a vízszint-emelkedés, de a szóvivő-helyettes azt is elmondta, hogy ha nem létezne ez a műtárgy, akkor két méterrel magasabb lenne a vízszint a Mosoni-Dunán.