Halad lefelé az árhullám, Budapesten szombat estére várható tetőzés

szeptember 20., 09:01

Csehországban megszűnt az árvízveszély

Csehországban minden régióban apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély, s már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség – jelentette pénteken reggel a közszolgálati rádió. Az árvíz halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, az eltűntek száma hivatalosan jelenleg nyolc.

A csehországi Jesenik
photo_camera A csehországi Jesenik Fotó: LUKAS KABON/Anadolu via AFP

Az észak-csehországi Ústí nad Labemben, az Elba folyóban a rendőrök láttak egy holttestet, de a sebes vízből nem sikerült kifogniuk. Ez azt jelzi, hogy az áldozatok száma valószínűleg nem végleges. A víz eltűnésével egyre nagyobb mértékben válnak láthatóvá a károk. A hivatalos becslések most már százmilliárd koronás (1500 milliárd forint) kárról beszélnek. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter javasolni fogja a kormánynak, hogy az idei évre tervezett költségvetési hiányt 30 milliárd koronával (450 milliárd forint) emeljék meg és tegyenek így a jövő évi költségvetéssel is. Mérlegelik ugyanakkor az árvízi kötvények kibocsátását is, hogy növeljék az államkassza bevételét. Erre 1997-ben már volt példa, s a kötvények gyorsan elkeltek.

Csehország 2 milliárd eurót fog kapni abból a 10 milliárd euróból, amivel Brüsszel segíteni fogj az árvíz sújtotta Közép-Európát.

Az árvíz sújtotta településeken megkezdődtek a helyreállítási munkák, de nedvességelszívó készülékekre lenne szükség, a csehek az EU-tól kértek segítséget, de már több európai állam önként is jelentkezett segíteni. Szlovénia például már több száz ilyen gépet küldött Csehországba.