Halad lefelé az árhullám, Budapesten szombatra várható tetőzés

szeptember 20., 13:57

Hozzá kell szokni az Borishoz hasonló ciklonokhoz

A klímamodellek is azt mondják, hogy növekedni fog az őszi és téli csapadék, de a korábban megszokottól eltérően nem csupán hosszan tartó, áztató esőkre számíthatunk a jövőben, hanem nagyobb mennyiségekre rövidebb idő alatt. És így is marad egy jó darabig. Egyhamar nem tudjuk visszacsinálni, és hosszabb távon is hozzá kell szoknunk ezekhez a jelenségekhez – mondta a hvg.hu-nak Szabó Péter az ELTE Meteorológia Tanszékének doktorandusz hallgatója, aki egyébként a klímaválság magyarországi hatásait vizsgáló kutatás egyik résztvevője is.

photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP

Szerinte ez még akkor is így marad, ha sikerül teljesíteni a klímacélokat, és csökkenteni a klímaváltozást okozó, légkört terhelő káros gázok kibocsátását. A rendszer tehetetlensége ugyanis olyan nagy, hogy ha most mindent kibocsátást abbahagynánk, akkor is csak 15-20 év múlva lenne érezhető hatása.

Az, hogy a klímaváltozás hatására eltolódnak a csapadékeloszlások komoly kockázatot rejt magában. A csapadék éves összege ugyan nem változik, de eloszlása annál inkább: nyáron kevesebb esik, ősszel és télen pedig több. Ez azzal is jár, hogy nyáron a felszín felmelegedése óriási párolgással jár, amivel hatalmas mennyiségű vizet veszít a talaj. És hiába esik sok csapadék télen, a hiányzó mennyiséget nem tudja pótolni, mert vagy elfolyik a fagyott talajon, vagy nincs, ami megtartsa.