Moszkva szerint a Szovjetunió csak azért foglalta el fél Lengyelországot 1939-ben, hogy megvédje az ott lakó ukránokat és belaruszokat a náciktól

külföld
szeptember 20., 13:01

Kedden a 85. évforduló alkalmából az orosz külügyminisztérium megosztott egy videót az X-en, a Szovjetunió 1939-es lengyelországi inváziójáról. A videóban azzal magyarázzák a Szovjetunió bevonulását, hogy csak a náci Németország népirtása elől akarták megvédeni a helyi ukrán és belarusz lakosságot, vette észre a Politico.

Az orosz külügy azonban óriási tényről feledkezik meg: Lengyelországot a nemzetiszocialista Németországgal közösen, előre megtervezve szállták meg. A két hatalom a Molotov–Ribbentrop-paktum keretében titokban megállapodott Lengyelország feldarabolásáról, a német invázió pedig a második világháború kezdetét jelentette.

Az 1939. augusztus 23-án kötött Molotov–Ribbentrop-paktum egy megnemtámadási szerződés volt a Szovjetunió és a náci Németország között, amely tartalmazta Lengyelország érdekszférákra történő felosztását is.

Molotov éppen aláírja a paktumot, mellette Ribbentrop
photo_camera Molotov éppen aláírja a paktumot, mellette Ribbentrop Fotó: -/AFP

Az orosz külügyminisztérium videója szerint a Szovjetuniót „agresszorként” ábrázolni „ellentétes a történelmi igazsággal”, és a szovjeteknek nem volt más választása, mint Lengyelország lerohanása, mert különben Németország elfoglalta volna az összes lengyel területet, ezzel Szovjetunió gyenge stratégiai pozícióba került volna.

A katonai stratégiai célokon kívül a külügy azzal érvel, hogy a Szovjetunió így meg tudta menteni a Lengyelországban élő ukrán és belarusz lakosságot a náci mészárlástól. Továbbá a videóban szerepel egy Putyin-idézet is, melyben az orosz vezető elmondja, hogy „csakis a lengyel vezetés tehet az országukat ért tragédiáról”.

A német külügy kommentben csak annyit írt a videó alá, hogy „komolyan?”, és csatoltak egy fotót Molotov–Ribbentrop-paktumban használt Lengyelország-térképről, amely azt mutatja be, hogyan osztanák fel az országot egymás között, továbbá szerepel a térképen Joszif Sztálin és Joachim von Ribbentrop náci Németország külügyminiszterének aláírása is.

link Forrás

Szerző: Szántó Dániel