Budapesten is tetőzött a Duna

szeptember 21., 14:53

Megindult az apadás

Ütemesen apad a Duna Nagybajcsnál, Győrnél a folyó és a Mosoni-Duna szintje várhatóan még szombaton kiegyenlítődik, Mosonmagyaróvárnál a Lajta vízszintje már majdnem negyven centimétert csökkent. Mostanra Budapest is túl lehet a csúcson, de az Országos Vízügyi Főigazgatóság figyelmeztet, hogy a tetőzés még nem ok a hátradőlésre: az árvíz lassú levonulásával folyamatos extrém terhelést kapnak a gátak.

A védekezés ezen szakaszában kiemelten fontos a szaktudás és az éberség, mert a töltések mentén kialakulhatnak szivárgások, írják közleményükben.

Duna tetőzés árvíz Budapest
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Bár Karácsony Gergelyék előzetesen szombat estére, a miniszterelnök délutánra várta a Duna tetőzését a fővárosban, a Vízügy méréseiből úgy tűnik, a folyó hajnali öt körül 830 centivel tetőzött Budapesten. Ez mintegy hatvanegy centivel alacsonyabb a 2013-as rekord vízállásnál.

A Duna Budapest alatti szakaszán, Paksnál előreláthatólag vasárnap éjjel, Bajánál hétfőn este várható a tetőzés, ezeken a területeken - beleértve a Paksi Atomerőművet is - egyelőre másodfokú készültség van érvényben. (MTI)