Paksnál az árhullám, a Duna felső szakaszain már a helyreállítási munkálatokra készülnek

szeptember 22., 08:24

Orbán: Kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint az országot

Már kedden elhagyhatja a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem nem lazulhat, mondta a miniszterelnök vasárnap reggel az árvízvédelmi operatív törzs ülése után. Orbán szerint a dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvárnál tart. A harmadfokú védekezés hosszúságát egyelőre nem tervezik csökkenteni, de hétfőn már több területen csökkenthetik.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán szerint a védekezésben részt vevők száma folyamatosan csökken, szombaton 5300 hivatásossal számoltak, vasárnapra már csak ötezer főre lesz szükség. Magyar Péter korábban vitatta, hogy valóban annyi önkéntes dolgozna, mint amennyit a miniszterelnök mond. „Az önkéntesek valós száma több tízezer. De hát honnan is tudná ezt a miniszterelnök, amikor sehol nem összesítik a helyszínen a védekezők létszámát” – írta szombaton.

A korábbi számításokhoz képest Orbán szerint jó esély van arra, hogy nem csütörtökön, hanem kedden hagyhatja el a legmagasabb vízállás Magyarországot. Elmondta, hogy továbbra sem várható olyan mértékű esőzés, ami befolyásolná az árhullámot. Azt is elmondta, hogy szombat délután kinyitották a Mosoni-Duna torkolati vízművet, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődött, „ezzel a győri ügyeket befejezettnek tekinthetjük”.

(via MTI)