A magyar Csillag László az idei egyéni horgász világbajnok

ÉLET
szeptember 23., 13:21
photo_camera 2024 világbajnoka, Csillag László

Tökéletes versenyzéssel, a mezőnyből egyedüliként két szektorelső helyezést elérve lett vasárnap egyéni világbajnok Csillag László úszós horgászatban a franciaországi Béthune-ben. A kétszeres aranyérmes Walter Tamás után ezzel ő lett a sportág második magyar egyéni világbajnoka. (Walter most is a csapat tagja volt.)

Az első forduló után második helyen álló magyar csapat szoros versenyben végül negyediknek futott be.

A vébét egy olyan csatornán rendezték, ahol, mint kiderült, a zsákmány túlnyomó része apróbb és nagyobb gébekből állt, kevés keszeggel színesítve. (Az európai édesvízeket az elmúlt évtizedben ellepő gébek kistermetű, de igen falánk, a szemüket a békáékhoz hasonlóan a fejük tetején viselő folyóvízi halak. Hétköznapi horgászszempontból heves átkozódást kiváltó szeméthalnak számítanak.) A jó eredmény kulcsa a kitartó gébezés volt, a ritkásan beeső keszegek viszont néha alaposan meg tudták kavarni a sorrendet egy-egy szektorban. Vagyis Csillagnak igazán nagyot kellett küzdenie: a pálya haltalanságát jól jelzi, hogy emberünk 5 kiló alatti összfogással lett világbajnok.

Csillag versenyzéséről nehéz mit mondani, hiszen mindkét körben győzött a szektorában, így kétség sem fért az elsőségéhez.

A csapat vébéje viszont sokkal izgalmasabban alakult, hiszen az első helytől a hatodikig bárhol végezhettek, miután az az első kör után igen szoros versenyben álltak a második helyen 21 helyezési ponttal, 3 pontos hátrányban a 18-cal listavezető horvátok mögött, eggyel előzve a lengyeleket, kettővel a franciákat és öttel az olaszokat. A végül a dobogón záró horvát-olasz-francia trió minden tagja javítani tudott a második körre, mi viszont picit visszaesve 25 pontot értünk el. A horvátok ellentmondást nem tűrő versenyzéssel győztek, hiszen mind a két fordulót ők nyerték. De az egyénit nem, mert a legjobbjuk is csak szektormásodik, és ezzel bronzérmes tudott lenni a második körben, míg Csillag megint behúzta a szektorlesőséget, és ezzel az aranyérmet.

Világbajnokságokat ma már a legkülönfélébb horgászati ágakban rendeznek, a feederezéstől a method feederezésen át a parti-, csónakos- és városi parti pergetésig és a műlegyezésig, de a legrégebbi, így talán legtekintélyesebb vébé az úszós horgászoké, ez a mostani a hetvenedik világbajnokság volt.

Kiemelt videóink