Lassan, de biztosan levonul az évtized árvize

szeptember 23., 10:25

Kedd után az „élet visszaáll a rendes kerékvágásba”

A rendvédelem munkatársai 59 helyszínen vannak jelen országszerte az árvíz elleni védekezésben, zömében a Duna déli szakaszán - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

photo_camera Balról jobbra: Vitályos Eszter kormányszóvivő, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Rétvári Bence azt mondta: a katasztrófavédelem 95 szivattyút üzemeltet - ezek száma vasárnap még száz felett volt. A rendőröknek pedig még 50 teljes és két félpályás közúti lezárás ad munkát.

A továbbra is elzárt Kisorosziból az elmúlt 24 órában egy hatéves kislányt kellett az ott állomásozó mentőcsoportnak hajóval kihozni, akit azután mentőautó vitt kórházba - tájékoztatott az államtitkár.

Kiemelte: az ivóvízellátást fokozottan ellenőrzik, Dunabogdány térségében egyelőre lajtoskocsival biztosítják az ellátást, de reményei szerint itt is visszaáll egy-két nap alatt az egészséges vízszolgáltatás. Arról is beszélt: az önkormányzatoknak iránymutatást küldtek a vízzel érintkező és a vízzel nem érintkező homokzsákok kezeléséről.

Amíg az árhullám le nem vonul a Duna legalsó szakaszáról, és fennáll az a veszély, hogy Szerbia felől bármelyik folyó visszaduzzad, teljes erőbedobásra van szükség Magyarországon - mondta Rétvári Bence.

A déli szakaszon, Bajánál hétfőn tetőzik a Duna, ezt teljes készültséggel várják - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője. Láng István főigazgató azt mondta: a kedd lesz az utolsó nap, amikor a vízszint harmadfokú készültség felett lesz, ezt követően az „élet visszaáll a rendes kerékvágásba”. Közölte: Báta, Bár, Dunaszekcső, Madocsa, Baja és Mohács teljes készültséggel várja a tetőzést.

A felső szakaszon hétfőn elsőfokú készültségi szint alá esik a Duna Nagymarosig. Itt a védművek bontásánál a műszaki irányítók kint lesznek, annak érdekében, nehogy a szivárgási folyamatoknál olyan védműveket is felszámoljanak, amelyeknek még van statikai szerepe - mondta a főigazgató hozzátéve: rendkívüli készültségben vannak a Lajtán, itt már ürül a tározótér.

Amennyiben az teljesen leürül, akkor helyreállítják majd a megnyitott műveket - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva Láng István elmondta: az árvíz olyan lényeges infrastrukturális kárt nem okozott, amire nem számítottak volna. Ettől függetlenül vannak olyan károk, amelyek nem tűnnek jelentősnek, de a vízügynek „sok fejfájást okoznak” - tette hozzá, majd példaként említette,

hogy a Lajta töltését több helyen szétrágta a hód, ami miatt helyreállításokra lesz szükség.

(MTI)