Meglepetés: a magyarok többsége szerint rossz az egészségügyi ellátás

Egészségügy
szeptember 24., 09:28

Magyarország az a hely, ahol a legkevésbé valószínű, hogy az egészségügyi ellátást jónak értékelik a lakosok – írja a 24.hu az Ipsos nemzetközi kutatása alapján. A magyarországi válaszadók mindössze 12 százaléka mondta azt, hogy jó az egészségügyi ellátás, 58 százalék szerint viszont rossz.

Sőt, a megkérdezettek 47 százaléka szerint az ellátás tovább romlik majd. A kutatás egyik kérdéskörében, hogy mennyire tekintik veszélynek az egyes egészségi bajokat a magyar válaszadók,

  • a legnagyobb, 38 százalékos említési arányt a rák kapta,
  • a második helyen a mentális egészség szerepel,
  • a harmadik a stressz,
  • ezt követi a túlsúly,
  • végül a kábítószer-használat.

A magyarok egyébként 55 százalék környékére tippelik a túlsúlyos magyarok arányát, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez az arány viszont kicsivel 30 százalék fölött van.

Világszinten a malajziaiak a legelégedettebbek a számukra elérhető egészségügyi szolgáltatások színvonalával, a lista végén pedig a magyarok állnak: 12 százalékuk mondta azt, hogy jó ellátást kap, 58 százalék pedig rossz minősítést adott.

A felmérésben részt vevő másik közép-európai ország, Lengyelország is hasonló minősítéseket adott, bár ott nagyobb volt a semleges válaszok aránya, és alacsonyabb a kisebb-nagyobb mértékben elégedetleneké.

A magyarok 78 százaléka szerint túlterhelt az egészségügy, és 80 százalék felett mondták azt, hogy túl sokat kell várni az időpontokra. 47 százalék értett egyet azzal, hogy kötelezővé kell tenni a súlyos fertőző betegségek elleni védő oltásokat, és csak 27 százalék utasítja el ezt kategorikusan.

Kiemelt videóink