Technológiát váltana a MoHu, büdös lehet a pusztazámori lerakó környékén

belföld
szeptember 27., 12:33

Változtatni akar a zöldhulladék feldolgozási technológiáján a pusztazámori lerakót üzemeltető MoHu, mert nem tudja kellő ütemben komposztálni a beérkező alapanyagot. Ezért engedélykérelemmel fordultak a környezetvédelmi hatósághoz, hogy az eddig alkalmazott, félig zárt komposztálási technológiát nyitott rendszerű, forgatásos technológiával egészíthesse ki – írja a hvg.

A lap szerint a kérelemből kiderül, hogy a most működő, félig zárt rendszerben úgynevezett takarólaminátot használnak, ami egy féligáteresztő membrán, így „hatékonyan csökkenti az érési folyamat során okozott környezeti terhelést (szaghatást, valamint a humánpatogén baktériumok átjutását)”. A nyitott rendszerben viszont folyamatosan forgatják a komposzthalmokat. Ez viszont bűzzel járhat majd a pusztazámori lerakó környékén.

Azért váltanának, mert a zöldhulladék-szállítás az év során nem egyenletes, a tavaszi és a késő őszi hónapokban, amikor a legnagyobb mennyiség érkezik a telepre, csak a nyitott rendszerű, forgatásos technológia alkalmazásával képesek megfelelő intenzitással és minőségben garantálni a komposztálást.

Kiemelt videóink