Izgalmas szezonnyitó: Orbánnal indul a parlament őszi ülésszaka

szeptember 30., 14:15

Tordai Bence: Számoljanak el vele

Tordai Bence a Párbeszéd nevében megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte Orbán Balázst, mert még megvan az állása.

photo_camera Orbán Balázs a helyén.
Fotó: Németh Dániel/444

Tordai egy tsz-elnök unalmas termelési beszámolójához hasonlította Orbán Viktor imént tartott beszédét, ezért inkább Orbán Balázs szavait elemezte, hogy „legalább bekerüljenek az Országgyűlés jegyzőkönyvébe”.

Mint fogalmazott: Ez nem Orbán Balázs eltévelyedése, hanem Orbán Viktor politikájának egyenes meghosszabbítása volt, aki az elejétől azt az álláspontot képviseli, hogy Ukrajna a hibás azért, mert Oroszország megtámadta őket.

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint 1956-os örökségünk kapcsán éppen nekünk kellett volna a legnagyobb támogatónak lennünk Ukrajna önvédelmi harcában, ehhez képest „önök a tüske a köröm alatt, a bot a küllők között, annak érdekében, hogy kiszolgálhassák Putyin gazdájukat.”

Tordai szerint a kormány ezzel hozott szégyent az országra.

„Ehhez képest Orbán Balázs butasága.. hagyjuk is, jelentéktelen.”

Tordai szerint a kormány akkor lett volna tisztességes, ha utcai harcosként Ukrajna mellé áll. Mint mondta: „Egyetlen háborúpárti figura van, Vlagyimir Putyinnak hívják... Meg van a háborús agresszor pártja, ez a Fidesz.”

Felidézte az orosz kibertámadást is, amelynél a kormány „feltette a kezét, és csendben elsunnyogott. És remélték, hogy senki nem veszi észre, hogy meghekkelték az országot.”

Tordai ezek után példaként hozta fel az orosz tankönyvek ügyét is, megemlítette a kegyelmi botrányt és a meleg papok esetét is, valamint a megszorító csomagot is.

Majd azzal zárta a felszólalását:

Ezekre pakolták rá ezt az alapvető morális botrányt. Számoljanak el vele.