Izgalmas szezonnyitó: Orbánnal indul a parlament őszi ülésszaka

szeptember 30., 14:23

Ungár Péter: A kormány a magyar-amerikai kapcsolatokat kockáztatja

Ungár Péter a miniszterelnök külpolitikai vízióiról beszél. Az LMP elnöke szerint az, hogy a Fidesz nyíltan Donald Trumpot támogatja, azért problémás, mert más országokat ilyen esetben azzal támadnák, hogy beleszólnak a választásokba. A másik probléma, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok javulását kockáztatják. Ez a kapcsolat Ungár szerint az egyik legfontosabb kapcsolat, amit lépten-nyomon kockára tesznek, márpedig az Egyesült Államokban a két párt között általában egyetértés van a külpolitikai kérdésekben.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A két amerikai párt egyetért például abban, hogy Kínával kell felvenni a versenyt, mondta Ungár. Kérdésesnek tartja, hogy lehet Magyarország Trump szövetségese, miközben a kínai vezetéssel is jóban akar lenni. Ráadásul szerinte a keleti külkereskedelmi partnereink nem is annyira Kína, mint inkább azok a kelet-ázsiai államok, amelyek szintén az Egyesült Államokkal üzletelnek.

Problémásnak tartja a gazdasági semlegesség ideológiai alapozását is. Az, hogy a kormány azt kommunikálja, hogy Oroszország az utolsó keresztény mentsvár a nyugati wokeizmussal szemben szerinte káros, mert Oroszországban a mai napig börtönbüntetés jár alapvető történelmi tények kimondásáért.

Miért van az, hogy Ukrajna elidegeníthető, míg Oroszországgal kapcsolatban mindig azt hozzák fel, hogy az a háború végével is állni fog, kérdezte Ungár. Szerinte ugyanis Ukrajna is meg fog maradni a háború végével, ráadásul fel is lesz fegyverezve.

Szerinte a Fidesznek nem kéne úgy tennie, mintha mindig jó lóra tett volna az Európai Unióban. Példának hozta, hogy a Fidesz bizalommal szavazta meg Jean-Claude Junckert és Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. Szerinte el kellene gondolkodni azon, hogy mi van akkor, ha a kormány rossz szövetségeseket talált az EU-ban.