Jimmy Carter nyomta a kezébe a Hajlék utcai háza kulcsait

belföld
október 01., 06:02
  • Száz éve született Jimmy Carter amerikai elnök, aki 1996-ban egy hétig épített házakat Vácon ötszáz önkéntes társával együtt.
  • A tíz házból álló telepen él ma is Pintér Jenő, aki annak idején egy Népszabadság-cikknek köszönhette, hogy saját tulajdona lehetett.
  • A könnyűszerkezetes házak tulajdonosait a környéken víkendházasoknak csúfolták.
  • A Habitat for Humanity Magyarország 149 házat épített Csurgótól Hajdúböszörményig kalákában, de ma már a lepukkant önkormányzati bérlakásokra, a jogszabályok jobbá tételére, a társadalmi változásokra fókuszálnak.

Az USA-t 1976 és 1980 között vezető Jimmy Carter a legmagasabb kort megélő amerikai elnök. Kedden tölti be századik életévét a georgiai otthonában élő, feleségét tavaly elvesztő, hospice-kezelésben részesülő egykori demokrata politikus.

Carter azon kevés amerikai elnökök közé tartozik, akik hivatali idejükben vagy utána jártak Magyarországon. Az ifjabb Bush és Joe Biden elnökké választásuk előtt látogattak Magyarországra, az idősebb Bush és Bill Cinton már elnökként, Richard Nixon és Jimmy Carter elnökségük után.

Vác, Elnök utca

Vác északi részének családi házas övezetén van két félreeső, átmenő forgalom nélküli párhuzamos utca, az egyik a Hajlék utca, a másik az Elnök utca. Mind a két utcában van öt-öt nagyon hasonló családi ház. Az egyikben él Pintér Jenő, aki 1996-ban az újonnan épült ház kulcsait magától Jimmy Cartertől vette át.

photo_camera Pintér Jenő
Fotó: Bankó Gábor/444

„Magyar–történelem–könyvtár szakos tanár voltam, most mentem nyugdíjba, kicsit szokatlan még a helyzet, de úgy érzem, menni fog – mesélte a házban ma már egyedül élő férfi, akinek felesége pár éve hunyt el, két fia pedig már felnőtt. – Az ember agya nagyon ráállt arra, hogy dolgozik, mindent ebből a szempontból néz, aztán rájön, hogy jaj, te hülye, erre már nincs szükség.”

Csíkszeredán született, 1961-62 telén jött át Magyarországra a szüleivel. Akkoriban még ritkaság volt az áttelepülés, a szüleinek mégis sikerült. Magyar iskolában tanítottak, a Securitate látókörébe kerültek, rá akarták venni őket, hogy kollégáik ellen valljanak. Úgy érezték, nem biztonságos a jövő odaát. „Azóta is áldom az eszüket” – mondta Pintér Jenő, pedig hol volt akkor még Ceaușescu.”

Vett egy Népszabadságot

De hogyan lett mindebből kulcsátadás egy volt amerikai elnökkel? „Feleségemmel és a két gyerekkel egy váci panelben laktunk albérletben – mondta. – A kilencvenes években jártunk, esélyünk sem volt saját lakásra, de nagyon vágytunk rá. Ma már azt mondják, nem kell feltétlenül saját, mi viszont arra voltunk szocializálva, hogy kell egy biztos pont az ember életében, és a saját ingatlan ilyen. Pénzünk nem nagyon volt, a feleségem is pedagógus volt. Nagyjából fel is adtam a dolgot.”

Pintérék mindenféle lehetőséget megpróbáltak, így jártak a nép-nemzeti beütésű Házat Hazát Mozgalomnál is, amit zömmel amerikás magyarok csináltak. A módszerük lényege az volt, hogy kalákában, önkéntes munkával építenek házat, így csak a teleket és az alapanyagot kell megfizetni, vagyis olcsóbb lesz a ház ára. Ők sorházakat akartak építeni Vácon, de Pintérék esélytelenek voltak, akkora volt a túljelentkezés.

„Dunakeszire jártam akkoriban dolgozni – mesélte. – Reggel mindig vettem egy újságot, általában a Népszabadságot. Ebben olvastam, hogy hoppá, a Habitat for Humanity jön Vácra házat építeni.”

photo_camera Pintér Jenő háza
Fotó: Bankó Gábor/444

Az említett Népszabadság-cikk 1996. április 26-án jelent meg, és azt írták: a Házat Hazát Alapítvány építkezésétől nem messze a Habitat for Humanity is épít tíz, 63-65 négyzetméteres házat a Jimmy Carter Work Project keretében. (A Házat Hazát eredetileg a Habitattal karöltve akart házakat építeni, csakhogy különféle nézeteltérések – állami szerepvállalás, házak mérete – miatt szakítottak.) A közművesített területet a város biztosítja, az építkezés augusztusban lesz. „A döntés értelmében az önkormányzat a kijelölt családokkal köti majd meg a szerződést, akiknek harminc év alatt kell kifizetniük házuk teljes árát. És akik büszkén mesélhetik unokáiknak, hogy ott, a déli oldalon, alulról a negyedik sor téglát egy Jimmy Carter nevű, egykori amerikai elnök rakta” – zárult a cikk.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.