Az Egyesült Királyság lemondott az utolsó afrikai gyarmatáról is

külföld
október 03., 17:39

Évek óta húzódó vita ért véget azzal, hogy az Egyesült Királyság átadja utolsó gyarmatát, a Chagos-szigeteket Mauritiusnak, írja a Guardian. A britek Mauritius 1968-as függetlenedése után elűzték a chagosiakat, és továbbra is saját területükként kezelték a szigeteket. Ezt a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) később emberiesség elleni bűncselekménynek minősítette.

photo_camera Brit–amerikai katonai bázis a Chagos-szigetcsoport legnagyobb szigetén 1966-ban Fotó: HO Old/REUTERS

A felek tizenhárom fordulós tárgyalássorozat után állapodtak meg, melyek 2022-ben kezdődtek, miután az előző években Mauritius jogait az ICJ, az ENSZ közgyűlése és a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság is elismerte.

A megállapodás szerint az Egyesült Királyság továbbra is ellenőrizni fogja az egyik szigeten található brit–amerikai katonai bázist. Ez az az amerikaiaknak bérbe adott bázis, ami miatt a britek Mauritius függetlenedésének idejében kiűztek közel kétezer szigetlakót.

A lap szerint nem világos, mi lehet a sziget jövője, ugyanis az elűzött chagosiak közül valószínűleg nem sokan fognak élni a visszatérés lehetőségével. A helyzetet bonyolítja, hogy sok chagosi önrendelkezést akar, és attól tartanak, hogy identitásuk veszélybe kerül, ha Mauritius fennhatósága alá kerülnek.

Kiemelt videóink