„Általánosan totális ellenőrzést érezni” – Budapesten járt az EP új magyar jelentéstevője

külföld
október 06., 07:33

A héten Budapesten járt a holland zöldpárti Tineke Strik, az Európai Parlament jelenlegi magyar jogállamisági ügyi felelőse (jelentéstevője). A Telexnek adott interjút a magyarországi útjáról, amiben többek között azt mondta, hogy „még mindig lefelé tartunk”, egyre erősebb a félelem, és „a rágalmazó kampányok, az állami propaganda és mindenki célba vétele, aki fel meri emelni a hangját (...) már az egész társadalomra hat, nem csak néhány részére”.

link Forrás

A politikus több minisztériumot is megkeresett, hogy tárgyalna velük, az interjúban név szerint a BM-et és az az Európai Uniós Ügyek Minisztériumát említette. Bejutni azonban sehová nem sikerült: „közölték, hogy elnézést, sajnos azokban a napokban, amikor idejövök, elfoglaltak, ezért nem tudnak velem beszélni... nem igazán nyitottak a kommunikációra” – mondta a politikus a kormányról, amely egyik tagja, Szijjártó Péter történetesen folyton a kommunikáció csatornák nyitva tartását emlegetve utazgat lassan már törzsutas kedvezménnyel Moszkvába.

Strik az interjúban azt is megemlíti, hogy „általánosan totális ellenőrzést érezni” Magyarországon, illetve kritizálta a szerinte lassú és eredménytelen jogállamisági eljárást, ami már hatodik éve folyik eredmény nélkül. Arról, hogy az uniós egyetemi diákcsere-programból, az Erasmusból is kizárták Magyarországot, azt mondta: „kár, ha a diákok nem mehetnek vele külföldre, ezért meg kellene vizsgálnunk, hogy tehetünk-e kivételt”, mert fontos lenne, hogy „a fiatalok lássák, milyen az élet más országokban, hogy ez nem egy normális helyzet”.

A politikus többször tweetelt is a budapesti tartózkodása idején. A parlament épületével a Batthyány térről készített fotójához például a veszélyhelyzetről, majd egy kapcsolódó tweetben a szuverenitásvédelminek mondott törvényről posztolt. Ezt írta: „A nemzeti szuverenitási törvénnyel Orbán hivatalossá teszi a rágalomkampányokat és a megfélemlítéseket, amelyek elhallgatják a kritikus hangokat és aláássák az uniós támogatást. A félelem mélyen gyökerezik a társadalomban”.

link Forrás


Kiemelt videóink