Észrevétlenül a szélsőjobb fellegvára lett egy Budapest melletti város

belföld
október 07., 06:00
  • A Pest megyei Pilisnek csütörtöktől László Attila Tibor személyében radikális jobbos polgármestere van, és az önkormányzatban is mögötte áll a többség.
  • Civil szervezet nevében indult, de volt gárdista és a Magyar Önvédelmi Mozgalom elnöke is. Vállaltan mi hazánkos, és a Mi Hazánk is „teljes vállszélességgel” mellette van.
  • Pilis 12 ezres város, háromszor akkora, mint a második legnagyobb Mi Hazánk vezette település, Ásotthalom
  • A helyszínen néztük meg, mi a háttere annak, hogy őt választották, és mi jöhet most.
  • A kulcsszavak: külterületi szegénység, drogok, lopások, sitthalmok.

Óvatosan kerülgetjük a kátyúkat a hepehupás földúton. Jobbra-balra rendezetlen házak. A nyomortelepeket idéző látvány hangulatára ráerősít az őszi, esős szürkeség.

A kertek üresek, mozgás nincs, a hosszú, szűk utcában csak néha látni autót, így különösen sokkoló, amikor a semmiből egy szétesett mozgású nő tűnik fel ordítozva, nyomában két férfival, akik megragadják őt, és a kapálózása ellenére visszaviszik a házba, ahonnan indult.

Pilis település egyik külterületén vagyunk. Nem ez az egyetlen ilyen környék itt, a Budapest határától mindössze 25 kilométerre délkeletre lévő tizenkétezres várost több irányból is hasonló dűlők határolják, olyanok, ahol a kilátástalanság, a magántulajdon biztonságának hiánya uralják a mindennapi életet. Az ember azt hinné, ezekből az ingatlanokból nem nagyon van mit elvinni, mégis szokatlanul sok kerítésen ott a matrica, hogy kamerával megfigyelt terület.

„Ő az anyám. Be van rúgva”, mondja a szenvtelenül az egyik férfi azok közül, akik imént a nőt cipelték. Nem a jelenetről akartuk kérdezni, hanem a közéletről, de egyikünk sem akar úgy tenni, mintha semmi nem történt volna fél perccel ezelőtt.

photo_camera A két MÖM-ös barát Fotó: Németh Dániel/444

A helyzet gyors tisztázása után a lényegre térünk. Pilis júniusban új polgármestert szavazott meg, az önkormányzat alakuló ülése csütörtökön, vagyis aznap volt, amikor ott jártunk. A város új vezetője László Attila Tibor, vagy ahogy ismerik, Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom alapítója, eddigi elnöke. Egy civil szervezet jelöltjeként indult, de valójában mi hazánkos, sőt, a múltja alapján talán még náluk is radikálisabb. 43 százalékot szerzett, a második helyezett fideszes jelölt 33-at. Ezzel László Attila

a Mi Hazánk egyetlen polgármestere, aki 10 ezer fő feletti várost irányít,

ráadásul a választásokra alakított civil szervezetének, a Mind Egyet Akarunknak (MEA) többsége lett az önkormányzatban is. A 12 helyből hatot elhoztak, és jelenleg úgy tűnik, nem fog ellenük menni a két hellyel rendelkező Pilisi Sportbarátok Egyesülete sem, így a maradék négy politikust adó helyi Fidesz csúnya kisebbségben maradt.

A Mi Hazánk egyébként érdekes módon nem büszkélkedik ezzel, László Attilát a saját honlapjukon „csak” mint a Pest Vármegyei Közgyűlés tagját említik meg, és a Wikipedián sem találjuk az általuk támogatott polgármesterek között.

László Attila Tibor fő ígérete a rendrakás volt, elsősorban, de nem kizárólag az ilyen külterületi dűlőkön. Ezért vagyunk mi is itt, hogy első kézből próbáljuk megtudni, mi a háttere a magyar széljobb egyik legfontosabb, országosan valamiért mégis kevés figyelmet kapott júniusi győzelmének, és mi jöhet most.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.