Meghalt Lily Ebert, a holokauszt százéves TikTok-krónikása

külföld
október 09., 15:01

Meghalt a magyar származású Lily Ebert holokauszttúlélő, aki az elmúlt években arról lett világszerte ismert, hogy a vészkorszak borzalmait és a személyesen leszűrt tapasztalatait a témához képest könnyebben befogadható módon, többek között a TikTokon tárta közel száz évesen a világ elé. Az egyik gyakran idézett mondata szerint „a holokauszt nem tettekkel vagy a zsidók kiirtásával kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival”.

photo_camera Fotó: Deutsche Welle/Youtube

Lily Ebert Bonyhádon született 1923-ban Engelman Lívia néven egy ortodox zsidó családban. Auschwitzban megölték anyját és két kisebb testvérét. Ő Auschwitzból egy lipcsei kényszermunkatáborba került, végül három másik testvérével együtt élte túl a világháborút. Előbb Svájcban, majd Izraelben, végül pedig Nagy-Britanniában élt.

Élete utolsó éveiben is iskolákban tartott gyerekeknek előadásokat a holokausztról. Amikor a Covid miatt erre nem volt lehetősége, ezt Zoom-előadásokon, majd egyik dédunokája segítségével többek között a TikTokon folytatta.

link Forrás

Vele, Dov Formannal együtt írta meg 97 évesen a szélesebb közönségnek szóló Hogyan éltem túl Auschwitzot és merítettem erőt a továbblépéshez címen a könyvét, ami hamarosan bestseller lett. A könyv egyik legismertebb története szerint 1945-ben, a német összeomlás után egy amerikai katonától kapott egy bankjegyet, rajta az üzenettel:

„Ez egy új élet kezdete. Sok szerencsét és sok boldogságot”.