Orbán szerint ez politikai intifáda volt, Magyar a szemébe mondta, hogy vége

október 09., 09:45

Von der Leyen: Akik még mindig nem Putyin hataloméhségét látják a háború mögött, a magyarokat teszik felelőssé az 1956-os invázóért?

photo_camera Fotó: JOHN THYS/AFP

Von der Leyen az európai árvízekkel kezdi a beszédét. Szerinte a klímaváltozás egyre több ilyen helyzetet eredményez majd, ezeket pedig csak közösen lehet megoldani. Magyarország feltűrte az árvízi védekezésnél ingujját, valamint segítséget kért az EU-tól. Az Unió azért van, hogy segítse a tagállamokat. Magyarország is megérdemli ezt a segítséget.

Von der Leyen elmondja, hogy Ukrajna a harmadik háborús télnek indul neki, Oroszország pedig az eddigi legkeményebb téllé akarja ezt számukra tenni. Mégis vannak olyanok, akik ezért a háborúért nem a támadót, hanem a megtámadottat teszik felelőssé. Nem Putyin hataloméhségét látják a háború mögött, hanem Ukrajna szabadságvágyát kárhoztatják.

Von der Leyen megkérdi őket: a magyarokat teszik felelőssé az 1956-os invázóért? Vagy a cseheket és a szlovákokat kárhoztatnák az 1968-as elnyomásért?

link Forrás

Nincs olyan európai nyelv, amiben a béke a megadással, a szuverenitás pedig a megszállással lenne azonos. Ukrajna népe szabadságharcosok népe, pontosan úgy, mint akik megszabadították Kelet-Európát a Szovjetuniótól. Von der Leyen szerint csak egy út van: Ukrajna további pénzügyi és katonai támogatása. Az EU a tél során is kiáll Ukrajna mellett.