Japán atombomba-ellenes szervezet kapta idén a Nobel-békedíjat

külföld
október 11., 11:06

2024-ben a japán szervezet, a Nihon Hidankyo kapta a Nobel-békedíjat, jelentették be péntek délelőtt Oslóban. Az alulról szerveződő szervezet Hirosimában és Nagaszakiban az amerikai atomtámadás túlélőiből jött létre, és az azóta eltelt évtizedekben globálisan is a nukleáris fegyverek bevetése ellen, illetve a leszerelésükért kampányolt.

A szervezet tisztviselői mind olyan személyek, akik túlélték a két atomtámadást. 2016-os adatok szerint Japánban még több mint 174 ezer túlélő volt életben.

A többi Nobel-díjjal szemben a Békedíjat nem Svédországban, hanem Norvégiában adják át. Hogy miért döntött így Alfred Nobel, az a mai napig találgatások tárgya, az egyik lehetséges válasz szerint Svédország korábbi militarizmusa állhatott a döntés mögött. A békedíjról egy norvég bizottság dönt, melynek tagjait a norvég parlament tagjaiból választják ki.

És ugyan minden évben terjedni kezd, hogy ki mindenkit jelöltek Nobel-békedíjra, valójában ez nem jelent többet annál, minthogy a norvég Nobel-bizottsághoz határidőig megérkezett az őt jelölő levél egy erre jogosult személytől. Erről tavaly a Lakmusz írt hosszabban, miután a magyar közösségi oldalakon terjedni kezdett, hogy Böjte Csaba is jelölt. Tavaly például a 2023-as Nobel-békedíjra 259 személyt és 92 szervezetet jelöltek erre jogosult emberek. Hivatalos névsort azonban nem hoznak nyilvánosságra, és a jelöltek névsora 50 évig titkos információ.