Turul térre nevezné át a hegyvidéki Turul-szobor névtelen közterületét a Mi Hazánk

POLITIKA
október 19., 13:19

Kezdeményezzük a Turul tér elnevezést is, hiszen a hegyvidéki turulszobor jelenleg névtelen közterületét most csak hosszan lehet körülírni: a Böszörményi út - Németvölgyi út - Nagyenyed u. által határolt terület. A turulszobor elhelyezése óta azonban igazi tér lett, sőt nemzeti emlékhely” - tudatta közleményben a Mi Hazánk.

Indoklásként többek közt kifejtették, hogy „a turul ugyanis történelmünkön átívelő nemzeti jelkép, hasonlóan, mint pl. a magyar trikolór, amelyeket a XX. századi magyarországi nemzetiszocialisták éppúgy használtak, mint a kommunisták, mégis a piros-fehér-zöld nem ideológiai táboroké, hanem a nemzeté.

A párt egyébként október 23-ra „erődemonstrációt” hirdetett a turul védelmére, amelyhez már 20 szervezet csatlakozott, és ahol hagyományőrző ágyútűz és sólyomröptetés is lesz.

Háttér

A hegyvidéki Turul-szobor körül csaknem két évtizede, felállítása óta kisebb-nagyobb intenzitással zajló emlékezetpolitikai vita idén nyáron lángolt fel ismét.

„Nem fog ott maradni a Turul-szobor. Nagyon sok embert bánt.”

nyilatkozta Kovács Gergő, a Kutyapárt elnöke a Partizánnak június 9-én, a választás éjszakáján, miután már eldőlt, hogy ő nyeri a 12. kerületi polgármester-választást.

Kovács szerint nem azzal van a baj, hogy egy turul áll a kerületben, hanem, hogy a helytől nem messze, ahol most a szobor áll, volt az egyik legkegyetlenebb nyilas szervezet központja a második világháború idején. Kovács akkor azt mondta, a turul a Szoborparkba fog kerülni.

Toroczkai László, a Mi hazánk elnöke rögvest reagált is a tervre az X-en: „Ha Kovács Gergely megpróbálja eltávolítani a hegyvidéki Turul szobort, akkor velünk szemben fogja találni magát!”

És nem csak a Mi Hazánk repült rá a témára. A megafontól például Trombitás Kristóf izmozott egy kicsit a közösségi médiában:

Az ezek szerint még létező MIÉP pedig egy alternatív megoldást javasolt: ők megvennék és elszállítanák a szobrot.

A 12. kerületi nyilas korszakról és a hegyvidéki turul körüli emlékezetpolitikai csatározásról szóló filmünket, a Gyilkosok emlékművét 2021-ben mutattuk be:

link Forrás