Koronavírus-számok Magyarországon 9/20/2021
Elhunytak + 13 Σ 30 136
Kórházban + 27 Σ 380
Fertőzöttek + 1 072 Σ 818 231
Tesztek + 36 911 Σ 6 805 886
Oltottak + 4 775 Σ 5 859 814
A legújabb trendek

A magyarországi vakcinák jellemzői

Pfizer/BioNTech (német-amerikai)
Típus mRNS-vakcina
Hatékonyság 95%
Oltások 2 adag, 21 nap különbséggel (márciustól június 18-ig 35 nap különbséggel)
Engedélyezte Európai Gyógyszerügynökség
Korhatár 16 év felett
Moderna (amerikai)
Típus mRNS-vakcina
Hatékonyság 94,5%
Oltások 2 adag, 4 hét különbséggel
Engedélyezte Európai Gyógyszerügynökség
Korhatár 18 év felett
Johnson&Johnson (amerikai)
Típus Vírusvektor-vakcina
Hatékonyság
61-72%

72 százalék az Egyesült Államokban, 64 százalék Dél-Afrikában és 61 százalék Dél-Amerikában
Oltások 1 adag
Engedélyezte Európai Gyógyszerügynökség
Korhatár 18 év felett
AstraZeneca (brit-svéd)
Típus Vírusvektor-vakcina
Hatékonyság
82,4%

Novemberben 70,4 százalékos hatékonyságot közöltek: 90 százalékost azoknál, akik elsőre csak fél adagot kaptak, és 62 százalékot azoknál, akik elsőre is megkapták a teljes dózist. Kiderült, hogy a féladagos tesztelés nem volt szándékos, ezért új teszteket kellett végezni. Az AstraZeneca február 2-án közzétett tanulmánya 82,4 százalékos hatékonyságról ír, ha 12 hét különbséggel adják be a két oltást. A cikk még nem jelent meg tudományos folyóiratban.
Oltások 2 adag, 12 hét különbséggel (márciusig 4 hét különbséggel)
Engedélyezte Európai Gyógyszerügynökség
Korhatár 60 év alatt
Szputnyik V (orosz)
Típus Vírusvektor-vakcina
Hatékonyság
91,6%

A klinikai tesztelés harmadik fázisának szeptember 7-e és november 24-e közti eredményeit február 2-án hozták nyilvánosságra a Lancet folyóiratban.
Oltások 2 adag, 3 hét különbséggel
Engedélyezte
Magyarország (az Európai Unióban)

Az OGYÉI január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát, annak ellenére, hogy a hatóság által felkért külsős szakértők nem javasolták, mert fontos adatok hiányoztak, vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban.

Az OGYÉI szerint novemberben érkeztek az első dokumentumok, majd december 1-3. közt az oroszországi labort és gyárat is meglátogatták. Két videokonferenciát is tartottak. A magyar hatóság összeállított egy kérdéssort és a hiányzó dokumentumok jegyzékét, amire december végén kaptak választ. Ekkor megérkezett a hiányzó dokumentumok nagy része. December 28-án háromezer embernek elegendő oltóanyagot szállítottak bevizsgálásra. Január 20-án, az engedélyezés napján a magyar szakértők ismét meglátogatták a gyárat.

Az utólag közzétett engedélyből kiderült, hogy a jóváhagyás pillanatában a nyolc szükséges vizsgálatból négyet végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központban. Január 22-én egymillió embernek elég orosz vakcinát vásárolt a kormány. Február 2-án megérkezett az első nagyobb, 20 ezer embernek elegendő szállítmány.

A február 8-i héten oltani kezdtek a decemberben érkezett csomaggal, miután lezárták a hiányzó vizsgálatokat. A következő héten a 20 ezres szállítmányt is használni kezdték.
Korhatár 18 év felett  (egyes krónikus betegségek kivételével)
Sinopharm (kínai)
Típus Inaktivált, teljes vírust tartalmazó vakcina
Hatékonyság 79,34%
Oltások 2 adag, 4 hét különbséggel
Engedélyezte
Magyarország (az Európai Unióban)

A kormány január 14-én jelentette be, hogy megállapodott a Sinopharmmal, másnap Orbán Viktor többször utalt rá, hogy gyors választ vár a magyar hatóságtól. Az OGYÉI szakemberei ezekben a napokban látogatták meg a kínai gyárat, ahol csak apró észrevételeket tettek. Január 18-án az OGYÉI főosztályvezetője azt mondta, a vakcina hatásosságát még vizsgálni kell.

A kormány január 29-i rendelete megkönnyítette az engedélyezést. Két feltételt írt elő: legalább egy uniós tagjelölt országban is engedélyezzék a vakcinát, amit a világon már legalább egymillióan megkaptak. A Sinopharm ezt teljesítette, az OGYÉI aznap megadta az engedélyt, a kormány pedig 2,5 millió embernek elég oltóanyagot vásárolt. Az engedélyezésről szóló dokumentumot még nem hozták nyilvánosságra.

Február 16-án érkezett az első, 275 ezer embernek elegendő szállítmány, amit 19-ére megvizsgált és rendben talált a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Korhatár 18 év felett  (Kínában egyelőre csak 59 év alattiakat)
Forrás: 444-gyűjtés