A szlovák állam nem veszi meg a Nemzeti Futballstadiont, és a cégnek az eddigi juttatásokat is vissza kell adnia

szlovákia
2020 július 15., 19:55
comments 33

Štefan Holý szlovák miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a szlovák állam nem veszi meg a pozsonyi Nemzeti Futballstadiont Ivan Kmotríktól, és a cégének (NFŠ a.s.) az eddig kapott juttatásokat is vissza kell fizetnie – írja az Új Szó.

Holýék a Slovan és a szlovák fociválogatott által használt stadion két szerződését vizsgálták meg: a 2013-as a stadion építéséről szólót, és a 2016-os megegyezést arról, hogy a jövőben az állam megveszi a stadiont. Azt mondta: „Mindkét szerződést többször is kiegészítették. Az átvilágítás után a következő javaslatot tettem a kormánynak: a 2013-as és a 2016-os szerződések szerintünk jogi szempontból abszolút érvénytelenek. Ezeknek a szerződéseknek nincsenek és nem is lesznek jogi következményeik. Mindkét szerződés teljesíthetetlen. Emellett azt javaslom a kormánynak, hogy tegyen büntetőfeljelentést, mivel alapos a gyanú, hogy a projekt során több esetben is törvénysértés történt.”

A Nemzeti Futballstadiont 2016-ban kezdték építeni, az állam magára vállalta a stadion nem kereskedelmi részének megvételét és a munka befejezését, illetve 27,2 millió euróval támogatta az építést, a pénzt le tervezték vonni a stadion megvételénél. Egy kiegészítés szerint a vételi összeget 75,2 millió euróban maximalizálták, de 2018-ban, az építés utolsó fázisában kiderült, hogy újabb költségek merültek fel, így az újabb módosítás után már 98 447 000 euró volt a vételi díj.

A lap azt írja, idén februárban Martina Lubyová akkori iskolaügyi miniszter azt mondta, azért drágult a beruházás, mert az UEFA szigorú előírásainak teljesítésénél extra költségek merültek fel, illetve szerepet játszott a stadion környékének biztonsága és a közlekedés módosítása is.

Igor Matovič miniszterelnök kedden azt mondta, a nemzeti stadion egy régi probléma: „Az előző kormány idejében különös szerződések köttettek, megörököltük tőlük ezt az ügyet. Mivel szeretnénk, ha felelősségteljes döntés születne, amit nem a politikai érzelmek irányítanak, felkértük a miniszterelnök-helyettest, hogy dolgozza ki a további menetrendet, vizsgáljon át minden ismert és ismeretlen körülményt és szerződést, amik alapján úgy történtek a dolgok, ahogy.” (Új Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.