Lehallgatták a tanárokat, így derült ki, hogy Luis Suarez csalt az olasz nyelvvizsgáján

olaszország
2020 szeptember 22., 14:03
comments 31

Focistához képest szokatlan bűnügybe keveredett Luis Suárez, a Barcelona távozóban lévő csatára. A NAV nyomozóinak nagyjából megfelelő olasz egyenruhás szerv, a Guardia di Finanza nyomozói ugyanis lebuktatták a játékost és az őt olaszból levizsgáztató nyelvtanárait, hogy csaltak: Suareznek előre betanították a kérdéseket és válaszokat és az eredményben is előre megállapodtak.

Suarez azért jelentkezett alapfokú olasz nyelvvizsgára, mert felmerült, hogy a Juventus csapatához igazolhat. Csakhogy a klub nemrég leszerződtetett egy amerikai játékost, McKennie-t, így betelt az EU-n kívüli játékoskvótájuk, vagyis már csak uniós állampogárokat igazolhatnak ebben a ciklusban. Suarez feleségének családja viszont olasz származású, ami az olasz törvények szerint feljogosítja a férjét, hogy gyorsan állampolgárságot szerezzen. Ennek alapfeltétele viszont az alapfokú nyelvvizsga.

Suarez múlt csütörtökön Perugiában sikeresen le is tette azt, hogy azóta kiderüljön: a Juventus-vonalból valószínűleg nem lesz semmi. Vagyis lesz, jó nagy baj.

A Guardia di Finanza nyomozóinak ugyanis bizonyítékai vannak arról, hogy az egész vizsga színjáték volt. Suarezt annyira át akarták engedni, hogy előre leegyeztették vele a kérdéseket és a jó válaszokat, sőt az eredményben is már előre megállapodtak és a szükséges dokumentumokat is kitöltötték. Feltehető, hogy a nyomozók már korábban fülest kaphattak, az olasz sajtó ugyanis ma bőségesen idéz olyan lehallgatási jegyzőkönyvekből, amiben a vizsgabiztosok és nyelvtanárok a részleteket beszélik meg. A Gazzetta dello Sport olyan beszélgetéseket idéz tőlük, amikor azt is megemlítik, hogy a csalást az egyetem felső vezetésének tudtával és egyetértésével vállalták be.

A felvételek között vannak kifejezetten viccesek is, egy realista nyelvoktató például azon problémázik, hogy oké, hogy ők átengedik, de nem tör-e ki azonnal a botrány, ha egy újságíró kérdést tesz fel Suareznek, aki nem tud majd válaszolni. A titkos felvételeken a korrupt vizsgáztatók teljes nyíltsággal társalognak arról, hogy a játékos alig makog olaszul, egyáltalán nem tud ragozni és “én beszélni olasz”-stílusban tudja csak kifejezni magát, már amennyire.

Felvétel van arról, ahogyan az egyik szereplő azt mondja a másiknak, hogy “Mondja meg, hányast adjak neki és úgy lesz”, az egy másik pedig azzal győzködi az egyik biztost, hogy “Ha nem engedi át, minket felrobbantanak”, feltehetőleg a vérmes Juve-szurkolókra utalva. Az egyik büszke tanár pedig arról beszél, hogy “jól felkészítettük, a vizsga egyes részeit kívülről bemagolja”. Egy megszólalás arra utal, hogy az írásbeli megoldásokat Suarez személyesen az egyetem egyik csúcsvezetőjétől kaphatta meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.