Az év fociképe: Lacazette betérdelt a cseh csapat elé, akik nem kértek bocsánatot a majmozásért

április 16., péntek 9:47
103

Ikonikuskép-riadó!

Alexandre Lacazette középcsatárt a jelek szerint felzaklatta, hogy a csehek megbánás helyett hogy beleálltak a rasszista botrányba, így a csütörtöki Slavia Praha-Arsenal EL-visszavágó előtt látványos gesztussal mutatta ki a véleményét.

A meccs előtti térdelést ugyanis így abszolválta, látványosan odatérdelve az ellenfél játékosai elé::

Mindez nem lenne ennyire erős gesztus, ha a “bosszút” Lacazette nem azzal kerekíti ki, hogy a csapata ezek után az ő két góljára és jó játékára alapozva 4-0-ra nyer idegenben.

Az előzmény eléggé ismert: a cseh csapat az Európa-liga előző körében a Glasgow Rangers-szel játszott. A cseh továbbjutással végződő párharc második meccsén a skótok hazai pályán végig rondán faragták a cseheket, de annyira, hogy mint utóbb kiderült, a Slavia kapusa koponyatörést szenvedett, amikor Kemar Rooofe arcba talpalta. A meccs vége felé Ondrej Kúdela hátvéd a száját eltakarva beszólt Glen Kamarának, a Rangers középpályásának, akit a közelében álló skót játékosokkal együtt úgy feldühített, amit hallott, hogy azonnal nagy összezördülés lett belőle, mert az érintett azonnal jelezte a bírónak, hogy Kúdela gyalázkodva lemajmozta. A beszólás annyira durva volt, hogy Kamara nem nyugodott le és a stadion épületében később megkereste és megtámadta Kúdelát.

Mindez majdnem pont egy hónapja történt, az UEFA pedig tegnapelőtt 10 UEFA-meccsre szóló eltiltással sújtotta a cseh játékost, míg a verekedés miatt Kamara 3 meccset kapott. (A brutális Roofe pedig négy meccsen nem játszhat.)

Kúdela eltiltása első látásra kivételesen keménynek tűnik, hiszen tízmeccses, ráadásul minden UEFA által rendezett mérkőzésre vonatkozik, vagyis a hátvéd nem játszhat az Eb-n sem. De a helyzet az, hogy 2013 óta ez a minimálisan kiszabható büntetés rasszista megnyilvánulások esetén.

Kúdela tagadta a vádat, bár a szavait egy másik Rangers-játékos is hallotta, a Slavia pedig tiltakozott és eszébe sem jutott elnézést kérni. Sőt további olajat öntött a tűzre, hogy a szankciók megismerése után a cseh elnök, Milos Zeman levélben tiltakozott az UEFA-nál, aránytalannak nevezve a cseh védő büntetését. Zeman kabinetfőnöke, a közismerten Slavia-szurkoló Vladimir Mynar pedig azt nyilatkozta, hogy egy remek embert ítéltek el bármiféle bizonyíték nélkül “csak azért, hogy kielégítsék egy kis aktivista csoport perverz elvárásait és egy olyan klubét, amelyik a pályán nem volt képes győzni.”

A cseh bajnokság ezen a fronton egyébként ott tart, ahol az orosz most, vagy a magyar harminc éve: a legprimitívebb, huhogós-banándobálós lelátói rasszizmus természetesnek számít.

Lacazette-et mindez paprikázhatta fel annyira, hogy dacosan odatérdeljen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt