Hansi Flick az új szövetségi kapitány, az EB után veszi át a német válogatottat Löwtől

németország
2021 május 25., 10:37
comments 5

Ténnyé vált az, amit mindenki sejtett: az imént hivatalosan bejelentették, hogy Hansi Flick, a Bayern München klubon belüli feszültségek miatt lemondott edzője veszi át a német válogatottat Joachim Löwtől az EB után.

Hansi Flick
photo_camera Hansi Flick Fotó: MATTHIAS BALK/dpa Picture-Alliance via AFP

A Bayernnel nem egészen 2 év alatt 7 trófeát nyerő Flick egész edzői karrierje a klub- és a válogatott edzősködés közti ingázásból állt.

Az 56 éves Flick játékosként a Bayern és a Köln középpályása volt, majd edzőként először a Hoffenheimben tűnt fel, amikor a klubot már megvette ugyan az SAP-alapító szoftvermilliárdos Dietmar Hopp, de a csapat még az ötödik és harmadik osztály között lebegett. Öt itt töltött év után Flick 2006-ban pályaedzőként csatlakozott a nemzeti csapatot átvevő Joachim Löwhöz.

Bár hivatalosan 2021 szeptemberében, a Liechtenstein ellen vb-selejtezőn irányítja majd először a német válogatottat, a gyakorlatban már két évvel a 2006-os kezdés után tétmeccsen dirigálta a csapatot. A 2008-as EB-n ugyanis kiállították Löwöt, így a Portugália ellen végül 3-2-re megnyert negyeddöntőben Flick meccselt. 2006-tól 2014-ig tartó válogatott pályaedzői karrierje alatt Flick volt VB-bronzérmes (2010-ben) és világbajnok (2014-ben), illetve EB-ezüstérmes 2008-ban.

2014 és 17 között sportigazgató volt a német szövetségnél.

Kis szünet után, 2019-ben visszatért a klubfutballhoz, Niko Kovac Bayern München-vezetőedző segítőjeként. Amikor Kovácot az idény kezdete után nem sokkal, novemberben kirúgták, Flick lett az ideiglenes pótlék. Tényleg annak szánták, de a csapat úgy elkezdett szárnyalni vele, hogy decemberben már véglegesítették is, hogy Flick azóta minden túlzás nélkül futball- és edzőtörténelmet írjon. Amióta ő a csapat edzője, a Bayern 2 idény alatt összesen 7 meccset vesztett, cserébe 7 kupát nyert. Első idényében a Bayern történetének mindössze második edzőjeként tudta megcsinálni a Bundesliga, kupa, BL mesterhármast. Németországban és az UEFA-nál is ő lett az év edzője.

A Bayernnel idén Salihamidzic sportigazgató miatt támadt konfliktusa, hogy ő maga kérje a szerződésük felbontását. Már akkor utalt arra, hogy szívesen lenne szövetségi kapitány. A mai döntés a nagy képet nézve azért fontos, mert egy ilyen sikeres top klubedző ringbe lépése nyilván emeli a válogatott futball színvonalát és renoméját, nemcsak Németországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.