Félelmetes francia válogatott jön a Puskásba

foci-eb
2021 június 03., 13:49

A magyar válogatott számára is fontos kísérletet hajtott végre a franciákat irányító Didier Deschamps szerdán este. A szintén Európa-bajnoki résztvevő - a csoportban éppen a magyar válogatottat megelőző - Wales elleni felhozómeccsen kipróbálta, hogyan működik együtt a válogatottba hatéves száműzetés után visszatérő Karim Benzema az időközben világsztárrá váló Kylian Mbappéval, miközben Antoine Griezmann is a pályán van.

A jelek szerint remekül. Benzema ugyan kihagyott egy 11-est, de óriási lelkesedéssel játszott, sokszor egészen varászlatosan találták meg egymást Mbappéval. Mbappé és Griezmann is gólt lőtt, utóbbié egészen pazar volt Mbappé előkészítése után.

Benzema végig a pályán maradt, az ő kapufáról kipattanó lövésével szerezte meg a csereként beálló Dembélé a franciák harmadik gólját. Előkészületi meccs volt, a walesiek a meccs nagy részében emberhátrányban játszottak, a franciák sem szakadtak meg, de nagyon erősnek tűnik ez a támadóhármas. Nemcsak Dembélé szállhat be a kispadról, ott van még Olivier Giroud is, aki N'Golo Kantéval és Kurt Zoumával csak most érkezett meg a francia válogatottba a Chelsea-vel megvívott győztes BL-döntő után.

A franciák így álltak fel: Lloris – Pavard (Koundé, 46.), Varane, Kimpembe, Hernández (Digne, 46.) – Pogba (Coman, 63.), Tolisso (Sissoko, 63.), Rabiot – Mbappé (Dembélé, 73.), Griezmann (Ben Yedder, 83.), Benzema.

Egy másik csoportellenfelünk, a németek is pályára léptek. A dánokkal játszottak 1-1-et. Itt is pihentek még a BL-döntő résztvevői, a Chelsea-ből Timo Werner, Antonio Rüdiger, Kai Havertz, a Cityből Gündogan, és itt is volt nagy visszatérő, kettő is: a védelemben Mats Hummels és Thomas Müller. A gólt éppen Hummelsről lőtte a dán Poulsen, a németeknél Florian Neuhaus talált be. A németek végig mezőnyfölényben játszottak, de messze nem voltak csúcsformában.

Így álltak fel: Neuer – Süle, Hummels, Ginter – Klostermann (Koch, 60.), Neuhaus, Kimmich, Gosens (Günter, 79.) – Gnabry (Volland, 79.), Müller, Sané (Hofmann, 86.)

Mindként csapat játszik még egy-egy felkészülési meccset az Eb előtt. A portugálok és a magyarok kettőt is. Mi pénteken este 8-kor Ciprus ellen, a portugálok a spanyolokkal játszanak. Jövő kedden fogadjuk Írországot. Marco Rossi erősebb ellenfeleket szeretett volna a felkészülésben, de nem jött össze.

A magyar válogatottról szóló hír: kisebb sérüléssel bajlódik Nagy Ádám és Gazdag Dániel, és van már átigazolási pletyka is: az olasz első osztályba feljutó Empoli állítólag szerződtetné az angol másodosztályú Bristol Cityből a korábban a Bolognában játszó Nagyot.

A fogadóirodák vagy a mi vagy a Nemzetek Ligája legalsó polcáról bekerülő észak-macedónok végső győzelmére adnák a legtöbb pénzt. A csoportunkat elnézve már a pontszerzés is hihetetlen bravúr lenne, nemhogy a továbbjutás.

A velünk egy szintre rakott észak-macedón csapat két játékosa is az NBI-ben játszik, Viszar Miszliu a Fehérvárban, Kire Risztevszki az Újpestben. A keretből pedig korábban hárman játszottak Magyarországon: Enisz Bardi az Újpestről szerződött a Levantéhoz, Szpirovszki a Fradiban játszott, Boban Nikolov pedig januárban igazolt át Fehérvárról az olasz másodosztályú Leccébe.

Az észak-macedónokon kívül még három ország válogatottjának keretében van NBI-es játékos: Nikolai Alho (MTK) a finneknél, Robert Mak (FTC) a szlovákoknál, Olekszandr Zubkov (szintén FTC) az ukránoknál került be az Európa-bajnokságra készülő csapatba.

Ha nem is az Európa-bajnokságon, de a világbajnoki selejtezőn játszunk majd az angolokkal. Az angolok tegnap 1-0-ra verték Ausztriát, a BL-döntő miatt még ők is erősen tartalékosan. Ami számunkra érdekes lehet: az angol játékosok (és az osztrákok is) szokás szerint letérdeltek a meccs előtt, ez néhány szurkolónak nem tetszett, ami viszont Gareth Southgate kapitánynak nem tetszett. Londonban a magyar válogatott is pályára lép majd az ősszel, a lengyelek például nem térdeltek le. Hogy az Európa-bajnokságon a Puskásban a francia válogatott letérdel-e majd, és erre mi lesz a reakció, azt meglátjuk.

Az Európa-bajnokságról szóló hír, de semmi köze a focihoz: a TEK szerdán elfogott egy kecskeméti egyetemistát, aki állítólag radikális iszlamista lett, és a Puskás Arénában akart robbantani az Európa-bajnokságon. Nincs hír arról, hogy ez egy nagyobb terv része lett volna.

Szintén inkább járványügyi, mint focival kapcsolatos hír: a dánok nem akarják beengedni az orosz szurkolókat a dán-orosz meccsre, az egészségügyi korlátozások miatt. Magyarországra jöhetnek külföldi szurkolók, és továbbra is csak nálunk lesz telt ház, bár Amszterdamban pár ezer nézővel többet engednek be a korábban bejelentettnél.

Az teljesen egyértelmű, hogy a kerethirdetést az olaszok nyerték, de egyelőre nincsenek a szokásos válogatott dalok. A hollandoktól azért érkezett egy erős darab, még ha annak a főszereplője nem is jelenlegi, hanem egy már visszavonult játékos, Wesley Sneijder.

link Forrás

Végül egy érdekes, de teljesen lényegtelen információ: a francia válogatott tartalékkapusának, Steve Mandandának három fiatalabb testvére van, és mindannyian kapusok: Parfait, Riffi és Lusitanos Saint-Maur Mandanda.

Jó tipp az Eb-re: ha nézni fogod, és érdekelnek az Eb-hírek, -elemzések, -előzetesek, -közvetítések, -viccek és helyszíni beszámolók, de nincs kedved vagy időd egész nap ezek miatt kattogtatni, akkor ide kattintva iratkozz fel a 444 Európa-bajnoki szintű Eb-hírlevelére! Így reggel mindent megkapsz egyben az előző napról, plusz átfuthatod, mi várható aznap délután-este.

  • Június 15., kedd, 18.00, Budapest: Magyarország–Portugália
  • Június 15., kedd, 21.00, München: Németország-Franciaország
  • Június 19., szombat, 15.00, Budapest: Magyarország–Franciaország
  • Június 19., szombat, 18.00, München: Németország-Portugália
  • Június 23., szerda, 21.00, Budapest: Portugália–Franciaország
  • Június 23., szerda, 21.00, München: Németország–Magyarország

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.