A magyar válogatott tagjai nem fognak letérdelni az Eb-meccsek előtt

Foci-Eb
2021 június 08., 07:13

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján jelent meg a közlemény, melyből kiderül, hogy a magyar válogatott tagjai nem fognak letérdelni az Európa-bajnokság meccseinek kezdetén, hogy így tiltakozzanak a kirekesztés és a rasszizmus minden formája ellen.

photo_camera Az angol és az osztrák csapat tagjai a két válogatott június 2-ai felkészülési meccse előtt Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

Az alapvetően az ex-NFL-es Colin Kaepernicktől induló tiltakozási forma tavaly, a George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalommal együtt tört be a labdarúgásba is, az angol bajnokság nemrég véget ért szezonjában például minden meccs a játékosok és a bírók közös térdelésével indult. Lehet tudni azt is, hogy az angol válogatott tagjai le fognak majd térdelni a meccsek előtt, bár az otthon játszott felkészülési mérkőzések előtt a brit stadionokban akadtak nézők, akiknek ez nem tetszett. Boris Johnson miniszterelnök viszont kiállt a játékosok döntése mellett.

A magyar csapat játékosai viszont nem fognak térdelni: az MLSZ közleménye szerint a magyar válogatott nem csak minden esetben követi a nemzetközi szabályokat és normákat, hanem mindenkinek megadja a tiszteletet - legyen szó ellenfélről, szurkolóról vagy bárki másról.

„Az MLSZ 'A gyűlölet nem pálya' kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.”

– írják.

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.