Most úgy nyertek az olaszok, ahogy szoktak

június 26., szombat 21:46
Nyolcaddöntő
Olaszország
2
-
1
Ausztria
Vége
Ausztria
4-2-3-1
Szövetségi kapitány
Franco Foda
Olaszország
4-3-3
Szövetségi kapitány
Roberto Mancini
13
Bachmann
21
Lainer
3
Dragovic
4
Hinteregger
8
Alaba
23
Schlager
10
Grillitsch
24
Laimer
9
Sabitzer
19
Baumgartner
7
Arnautovic
21
Donnarumma
4
Spinazzola
15
Acerbi
19
Bonucci
2
Lorenzo
6
Verratti
8
Filho,Jorginho
18
Barella
10
Insigne
17
Immobile
11
Berardi

Mire számítottunk?

A terv az volt, hogy az olaszok utánozhatatlan stílusukban eléneklik a himnuszukat, majd Roberto Mancini divatos szürke zakójának utasításait követve felmossák a megilletődött osztrákokkal a Wembley zöld gyepét. Papíron ez a meccs tűnt a nyolcaddöntők legegyenlőtlenebbikének.

A piros-fehér sarokban az osztrákok most jutottak ki történetük során először egy Eb-csoportból. A kék sarokban az olaszok megcsinálták azt, amit korábban senki: három győzelemmel, kapott gól nélkül jutottak tovább. Az utóbbi harminc meccsükön nem kaptak ki, és az utolsó 11-et úgy nyerték meg, hogy 32 gólt rúgtak, de egyet sem kaptak. Az utolsó, Wales elleni csoportmeccsükön már a B csapatukkal álltak ki, hogy a legjobbjaik rápihenhessenek az egyenes kieséses szakaszra.

Ehhez képest mit kaptunk?

Chiellinit sajnos nem, mivel az olaszok ikonikus, legendás hátvéd-félistene nem épült fel, és csak a lelátón kapott helyet. Acerbi került a posztjára. A másik újdonság Mancini kezdőjében Verratti volt, aki a Wales ellen nyújtott teljesítményével bejátszotta magát a kezdőbe Locatelli helyére.

Arnautovic (j) eszmét cserél a bíróval Fotó: LAURENCE GRIFFITHS/AFP

Az első félidő egyáltalán nem úgy zajlott, ahogy arra számítani lehetett, és amiben az olaszok és drukkereik bízhattak. Az osztrákokon már a himnuszuk eléneklése utáni közös motivációs ordibáláskor látszott, hogy nincsenek megilletődve. Ezt a macedónok elleni balhéjáért eltiltott Arnautovic gyorsan nyomatékosította is, alig 60 másodperc alatt kapott sárgát az olaszok tizenhatosánál elkövetett szabálytalanságért.

A kemény, határozott, jó ütemben belépő osztrákok mintha meglepték volna az olaszokat, akik a csoportkör után, a teljes nemzetközi sajtó rajongását bezsebelve talán azt hitték, hogy könnyű dolguk lesz. Bachmann kapus lábbal hárított egy veszélyes Barella-lövést, Immobile távolról eleresztett próbálkozását pedig csak figyelni tudta, ahogy a kapufáról kivágódik, de ezen a két helyzeten kívül az osztrák védelem stabilan fojtotta el az olasz próbálkozásokat. Még a nagyon erős Spinazzola-Insigne balszélt is rendre semlegesítették.

A félidő végére az osztrákok még fel is bátorodtak, és hosszú percekig Donnarumma kapuja közelében tudtak passzolgatni. Nagy helyzetük nem volt, de az elől ólálkodó Arnautovic és a felfutó Alaba akcióiban mindig benne volt a veszély.

Hinteregger nem engedi a labdához Barellát Fotó: CATHERINE IVILL/AFP

A második félidő elején az osztrák lelkesedésének meg is lett a gyümölcse, Alaba 16 méter és néhány centiről rúghatott szabadot – valamivel Donnarumma kapuja fölé. Néhány perccel később Bonuccin pattant meg Sabitzer lövése, az olaszok hatalmas szerencséjére a kapujuk mellett csorgott ki.

Az olasz tanácstalanságnak és a türelmes osztrák passzolgatásnak a 65. percben majdnem meg is lett a gyümölcse. Egy beívelést Alaba nagyon okosan nem kapura fejelt, hanem Donnarummán átívelve Arnautovic fejére, aki a hálóba bólintotta a labdát. A VAR azonban nem adott gólt, mivel az osztrák csatár szabad szemmel is kivehetően, néhány arasszal lesen volt.

A majdnem-gól hatására Mancini belenyúlt a meccsbe, Verratti és Barella helyére jött Locatelli és Pessina, de ez sem hozta zavarba az osztrákokat, ahogy később az Inmobile-Berratti és Berardi-Chiesa kettős csere sem. A 80. perc tájékán volt egy olyan gyenge periódusa az olasz csapatnak, amikor már nem csak a csatáraik nem kaptak labdát és a középpályásaiknak nem volt ötlete, hanem még a védelmük is zavarodottan játszott.

Az osztrák viszont továbbra is hiba nélkül fociztak, különösen a Hinteregger által irányított védelmük alakított nagyot, semlegesítve minden olasz támadási kísérletecskét. Hogy fejben, kondiban, elszántságban mennyire ott voltak az osztrákok, talán Franco Foda szövetségi kapitány ismerte el a leglátványosabban azzal, hogy csak a 90. percben cserélt először. Schöpf jött be Baumgartner helyére.

A 95. percben az olaszok még kaptak egy szabadrúgást az osztrák tizenhatos sarkánál, de ebből sem tudtak még csak helyzetet sem kialakítani. Jöhetett a 2021-es EB első hosszabbítása, aminek első félidejében el is dőlt a meccs.

Chiesa (14) gólját ünneplik az olaszok Fotó: FRANK AUGSTEIN/AFP

A 94. percben Chiesa lövésére még leért Bachmann, egy perccel később viszont már nem tudott mit csinálni, amikor Chiesa előbb megcsinálta a lövőcselt Lainerrel szemben, majd az ötös sarkáról a kapuba vágta a labdát.

Az osztrákok azonnal kicsit feljebb léptek, Alaba szélsőhátvéd helyett már inkább irányító középpályást játszott. Ennek köszönhetően jöhettek az olasz kontrák. Az egyiket Hinteregger csak szabálytalankodva tudta megállítani, Insigne szabadrúgását Bachmann bravúrral tolta szögletre. Az osztrák kapu azonban nem szabadult fel, a labda Pessina elé került, aki az ötös másik sarkáról is rúgott egy gólt Bachmannak.

A hosszabbítás második felében az osztrákok már mindent egy lapra tettek fel, becseréltek egy rakás csatárt. Mindjárt az első percben az egyikük, Schaub távoli lövését csak a meccs legnagyobb védésével tudta kitornászni Donnarumma. A 114. percben viszont már ő sem tudott mit tenni, amikor egy alacsonyan belőtt szögletbe a szintén csere Kalajdzic nagyjából csípőmagasságban tette bele a fejét a rövid sarkon, a labda pedig a kapufáról kimozduló Jorginho helyén pont befért a kapuba.

Az utolsó percekben az osztrákok már nem tudtak kialakítani újabb komoly helyzetet, az inkább időhúzásra játszó olaszoknak viszont így is akadt több életveszélyes kontrája. A 120. perc végén az olasz ünneplésen lehetett érezni, hogy ez a 2:1 lényegesen keményebb meló volt nekik, mint a három csoportmeccs összesen. Az osztrákok emelt fővel távozhatnak egy hasonló bravúr után, mint amit a magyarok ünnepelhettek az olaszok és a németek ellen: kilencven percen át tartani tudták a lépést egy sokkal jobb csapattal

A meccs embere

Martin Hinteregger Fotó: CATHERINE IVILL/AFP

Igen, az olaszok nyertek, de ez a meccs inkább az osztrákokról szólt. Az ő legjobbjuk pedig az a Martin Hinteregger volt, akin egyszerűen nem lehetett szombat este túljutni.

Mi jön?

Baumgartner rúgja fel Di Lorenzót Fotó: BEN STANSALL/AFP

Az olaszok jövő pénteken a portugál-belga nyolcaddöntő győztesével játszanak. Az osztrákok alaposan megtépázták Mancini csapatának a csoportmeccseken szerzett hírnevét, de aki azt hiszi, hogy ez bármit ront az olaszok esélyein, az még soha nem látott olasz csapatot focizni. Ettől függetlenül tény, hogy ötödik meccsükön egy olyan csapatot kell majd legyőzniük, ami klasszisokkal jobb az előző négy ellenfelüknél.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt