Spanyolország az angol játékvezető hatékony segítségével csak legyűrte Svájcot

foci-eb
2021 július 02., 18:46
Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Mire számítottunk a meccs előtt?

Svájc és Spanyolország a túlélői az Eb eddigi két legszórakoztatóbb, szívrohamosan fordulatos elődöntőjének, ahol az előbbiek kétgólos hátrányból álltak fel, az utóbbiak kétgólos előnyt szórakoztak el a rendes játékidőben, hogy aztán tizenegyesekkel, illetve a hosszabbításban szerzett két góllal továbbjussanak. Mi mást várhattunk hát a két, együtt nyolc gólt szerző csapattól, mint gólzáporos tömegszórakoztatást! az oddszok alapján még a fogadóirodák is három vagy több gólos meccset várnak.

Ennek esélyét persze csökkentette, hogy a svájdiak két sárgalapja miatt nélkülözni kénytelenek irányítójukat, a franciák elleni nyolcaddöntőben fantasztikusan játszó Xhakát. Joggal bízhattunk viszont abban, hogy a spanyolok a horvátok ellen nagyon is sebezhetőnek bizonyultak, főleg a szélekről érkező labdákkal, vagy onnan betörő játékosokkal szemben.

Míg Svájc kényszerből kénytelen változtatni a kezdőjén, Luis Enrique spanyol kapitány inkább a bőség zavarával küzd, olyan jellegzetesen első világbeli problémákra kell választ találnia, hogy a horvátok ellen gólt szerző Sarabiával, vagy a helyén csereként beszálló, hatalmasat játszó Dani Olmóval kezdjen.

Luis Enrique végül két helyen változtatott a horvátok elleni kezdőjén, a védelem bal oldalán Jordi Alba kezdett Gayá helyett, a védelem közepén pedig Eric García helyett Pau Torres, elől azonban minden változatlan maradt. A svájciaknál Zakariára hárult a hálátlan feladat, hogy pótolja az eltiltott Xhakát, illetve az előzetesen megadott felállás szerint 3-5-2 helyett egy 3-4-3-as variációban kezdtek, ahol Shaqiri kicsit feljebb tolva, Embolo pedig visszább húzva játszik, mint a franciák ellen.

Milyen volt ehhez képest a meccs?

A második félidő közepéig úgy tűnt, hogy közönségszórakoztató biztos nem. Az első percek alapján éppen dicsérni készültem a svájciakat lelkes kontráik miatt, amikor a hetedik percben Koke a 16-os fölött átrepülő szögletét Jordi Alba úgy húsz méterről ballal kapásból rászúrta. Erős, de nem különösebben jó lövés volt, ám Zakaria szerencsétlenségére úgy lépett bele, hogy védhetetlenül pattant róla a hálóba a másik irányba mozduló Sommer kapus mellett.

Sajnos a gyors gól nem felszabadította a spanyolokat, hanem a legrosszabb focigyilkos ösztöneiket ébresztette fel, így a következő valamire való helyzetig tíz percet kellett várni. Akkor a védők fél méteres körzetében rendre rongybabává változó Morata esett össze a tizenhatos vonala előtt. A szabadrúgást Koke csavarta rá jobbal, fölé.

Svájc a 23. percben cserére kényszerült, a sérült Embolót Vargas váltotta. A 25. percben Koke szöglete után Azpilicueta fejelhetett közelről, középre tartó fejesét Sommer könnyedén fogta. Nem volt eseménydús a meccs a spanyol vezetés óta, a 33. percben aztán Svájc egy lendületes támadás végén szögletet harcolt ki. A veszélyesen levágódó labdát Akanji közelről, középről kicsivel fölé fejelte. Sikerén felbuzdulva a svájciak rá is mentek a szögletekre, hat percen belül még kettőt lőttek, de egyik se volt veszélyesebb az elsőnél.

A félidő hátralevő részében a spanyolok a korábbiaknál is sikeresebben ölték a focit. Meg nem mondtam volna, hogy 66 százalékban birtokolták a labdát, annyira nem kezdtek vele semmit.

Ezek után némileg meglepő volt, hogy a szünetben Sarabia helyett behozott Dani Olmo Morata passzából egyből veszélyesen lőtt kapura, de a lassításból kiderült, hogy Morata lesről indította az akciót. Még ennél is nagyobb meglepetés volt, hogy ezután is támadásban maradtak, Olmo gyorsaságát kihasználva a széleken kezdték tesztelni a svájciakat. Egy csapásra élvezetesebb is lett a meccs, pláne, mert így a svájciak előtt is több tér nyílt. Helyzetük így is csak szögletből lett, az 52. percben Shaqiri szúrta ki, hogy senki sem áll a rövid saroknál, így egyből kapura csavarta, de csak az oldalhálót találta el.

Az 56. percben Zakaria egy szöglet után kis híján jóvá tette szerencsétlen hibáját, íves fejese alig hullott a jobb kapufa mellé. Az 59. percben Koke rúghatott szabadot a svájci térfél közepéről. Lágy ívelését Ferran Torres mellel maga elé tette, majd felugrásból félköríves karaterúgással kísérletezett, Šeferović vállal blokkolt.

A 64. percben egy gyors svájci kontra végén Vargas bőrözte be a védőjét, lassan csorgó labdájára Zuber tökéletesen érkezett, közeli lövését Unai Simón nagy bravúrral tornázta szögletre.

A 68. percben aztán egy nagy spanyol védelmi hiba után Svájc egyenlített. Laporte próbált tisztázni egy nem túl erős svájci beadást, de Pau Torrest találta telibe. A a lepattanóra Fleuer csapott le, és passzolat középre a teljesen üresen álló Shaqirihez*, aki tíz méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A spanyolok a 75. percben visszavehette volna a vezetést, Azpilicueta lőtt keresztbe élesen egy labdát az ötösön, de Dani Olmo a szélről nem berobbant, hanem középre húzódott, így senki se volt, aki beleérhetett volna. A 77. percben a meccset addig feltünésmentesen vezető Michael Oliverre rátőrt a szereplési kényszer, egy valóban keményebb belépő után egyből piros lapot adott a svájci Freulernek, aki amúgy labdát talált, és csak utána sodorta el a meccsen semmit se mutató Morata helyére az 54. percben beállt Gerard Morenót. Még csak nem is hátulról, és nem is nyújtott lábbal. Sárgát talán ért a dolog, pirosat aligha.

A kiállítás nyilván rányomta a bélyegét a meccsre, az eleve tökörésző labdatartásban jeleskedő spanyolok még nyugodtabban tökörészhettek tovább. Az első helyzetüket hét perc alatt sikerült kidolgozniuk, a végén Gerard Moreno elképesztően gyengén lőtt, Sommer könnyedén szedte fel. A svájciak még emberhátrányban is fürgébbek és élénkebbek voltak, bár lövésig nem jutottak. A rendes játékidő így döntetlennel ért véget, jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabítás

A hosszabbítás első helyzetét a 92. percben a spanyolok hagyták ki. Jordi Alba adott be az alapvonal közeléből, az ötösre berobbanó Gerard Moreno közelről a rövid sarok mellé bombázta. Ebből tanulva Jordi Alba a 98. percben inkább maga próbálkozott, nem is rosszul. 18 méteres bombáját Sommer nyújtózkodva tenyerelte fölé. Egy percre rá Olmo próbálkozott távolról, lövése Gerard Morenón megpattanva veszélyesen hullott a svájci kapu felé, de végül elkerülte a jobb alsó sarkot. Újabb perc elteltével megint nagy helyzetbe kerültek, egy szabadrúgás után próbálták rövid passzokkal a kapuba gyömöszölni a labdát. Többet fociztak a ráadás első félidejének első felében, mint addig az egész meccsen.

És folytatták is, a 101. percben egy középről benyesett labdát a svájci Rodriguez csak Gerard Moreno elé tudott tovább pattintani, ő pedig kapásból belelőtte Sommerba, aki a 104. percben Oyarzabal bombáját is bravúrral védte.

A hosszabbítás második félidejét lassabban kezdték a spanyolok, de aztán a 110. percben Llorente tíz méterről leadott lövését Rodrigueznek bevetődve kellett blokkolnia. Ettől újra erőre kaptak, egy perccel később Olmo próbálkozott középről, 15-ről, de gyenge lövésére Sommer ráhasalt. Nyomasztó volt a spanyol fölény, de a megfogyatkozott svájciak hősesen védekeztek. Ha véletlenül egyik mezőnyjátékosuk se tudott belevetődni a spanyol lövésbe, akkor az ihletett formában védp Sommer fogta, ahogy a 118. percben a kicsit önző Gerard Moreno távoli, lapos lövését is. Kontrákra már nem sok erejük maradt, ha netán felértek, akkor inkább csak az időt próbálták húzni. Ez végül sikerült, kihúzták. Jöhettek a tizenegyesek.

Büntetőpárbaj

A spanyolok kezdték a párbajt, Busquets kapufára lőtte, pedig Sommer a másik irányba mozdult. Gavranović magabiztosan lőtte a kapu jobb oldalába a balra vetődő Unai Simón mellett. Másodikként Dani Olmo jött a spanyoloknál, védhetetlenül varta be a jobb felső sarokba, Unai Simón pedig megfogta Schär gyenge lövését. Ahogy aztán Sommer is Rodri hasonlóan béna tizenegyesét. Aztán megint a spanyol kapus parádézott, Akanji lassú, sarokra tartó lapos lövését vetődve kitolta. A negyedik körben Gerard Moreno megszakította a kapusok jó sorozatát, bal felső sarokba tartó lövését Sommernak esélye se volt védeni. Vargas következett, és fölé bombázta, így Oyarzabal el is dönthette a párbajt. El is döntötte, Spanyolország 3:1-re nyerte a 11-es párbajt.

Himnuszéneklést ki nyerte?

Jó vicc, a spanyolnak nincs is szövege. A közönségük aranyosan hümmögte el, de azért ez így no contest.

Ki volt a meccs embere?

A rendes játékidőben nem volt. Dani Olmo a második félidőben lendületet vitt a spanyolok játékába, Busquets is kiosztott pár rá jellemző zseniális ütempaszt, de igazán kiemelkedőt senki se nyújtott.

A ráadásban aztán Yanni Sommer kivédte a spanyolok szemét, szóval legyen ő.

Bíró és VAR

Michael Oliver egészen a 77. percig feltűnésmentesen vezette a meccset, ritkán avatkozott közbe. Akkor viszont indokolatlan szigorúsággal szórta ki azonnali pirossal Freulert. Mivel Oliver gondolkodás nélkül mutatta fel a pirosat, a VAR-nak nem volt beleszólása.

Hogyan tovább?

A spanyolok az esti belga-olasz szuperrangadó az Eb-n továbbra is biztosan veretlen győztesével küzdhetnek meg a londoni elődöntőben

*A svájci egyenlítő gól körülményeit utólag pontosítottam.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.